Jurnal românesc - 03.12.2020

jurnal românesc - 03.12.2020 Plicurile cu voturile românilor din străinătate la alegerile parlamentare care nu ajung până la finalul zilei de 3 decembrie la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, sunt considerate nule

***Plicurile cu voturile românilor din străinătate la alegerile parlamentare care nu ajung până la finalul zilei de 3 decembrie la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, sunt considerate nule, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Cele mai multe cereri pentru votul prin corespondenţă au venit de la românii din Marea Britanie - peste 9.200, Germania - aproape 5.800, Italia - aproximativ 3.400, Spania - peste 3.300 şi Franţa - circa 2.800. Peste 1.000 de solicitări au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA şi Irlanda. Peste 71.000 buletine de vot au fost tipărite pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile parlamenare. AEP precizează că românii care au expediat în timp util plicul cu voturi primesc, pe email, o notificare prin care li se comunică faptul că documentele trimise au fost recepţionate şi că şi-au exercitat dreptul de a alege membrii Parlamentului de la Bucureşti. Alegătorii care nu primesc de la AEP o astfel de informare, vor putea vota la oricare dintre cele 748 de secţii organizată în străinătate. Alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor vor avea loc în străinătate pe durata a două zile, pe 5 şi 6 decembrie, în intervalul orar 7.00 - 21.00, cu posibilitate de prelungire.


***Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, şi omologul italian Luigi Di Maio, au purtat o discuţie telefonică în care au abordat, printre altele, subiectul înfiinţării în Italia de secţii de votare pentru alegerile legislative programate în acest weekend. Şeful diplomaţiei române l-a informat pe oficialul italian cu privire la măsurile luate de Bucureşti pentru organizarea secţiilor de votare în peninsulă, în condiţii de siguranţă şi cu asigurarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV2. Bogdan Aurescu a menţionat că, până în prezent, nu au fost semnalate probleme sau situaţii deosebite în pregătirea secţiilor. MAE român a propus înfiinţarea în Italia a 137 de secţii de votare, cu 5 mai puţine decât la alegerile prezidenţiale din 2019. Românii care se află peste hotare îşi pot alege reprezentanţii în Senat şi în Camera Deputaţilor la orice secţie înfiinţată în afara ţării chiar şi în baza unui act de identitate expirat, dacă valabilitatea acestuia a încetat în perioada 1 martie - 6 decembrie.


***Liga Studenţilor Români din Străinătate şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării au semnat un acord de colaborare al cărui principal obiectiv îl reprezintă promovarea imaginii României şi a identităţii româneşti în străinătate. Acțiunile comune vizează, totodată, conștientizarea și înțelegerea a ceea ce înseamnă studiul în străinătate pentru elevii din învățământul liceal şi promovarea excelenței universităților românești. Ministrul de resort, Monica Anisie, a declarat că Liga Studenţilor Români din Străinătate "a făcut imense servicii atât ţării, cât şi sistemului de învăţământ românesc", prin promovarea imaginii unei Românii educate şi prin faptul că foarte mulţi dintre membrii săi, care au revenit acasă, pun umărul la dezvoltarea societăţii româneşti. La rândul său, preşedintele LSRS, Robert Stredie, a spus că prin semnarea acestui acord, Liga doreşte să transmită că sprijinirea educaţiei din România a fost şi va rămâne o prioritate pentru comunitatea de studenţi din străinătate şi că îşi doreşte ca, în viitor, LSRS să reprezinte o prioritate pentru Minister. Pentru identificarea şi implementarea proiectelor comune s-a decis înfiinţarea unui grup de lucru din care vor face parte, alături de Minister şi LSRS, reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Rectorilor şi ai altor instituţii cu rol în domeniul educaţiei. Aceştia se vor întâlni trimestrial sau de fiecare dată când se va considera oportun.


***Galeria Anca Poterașu participă la a 18-a ediție a Târgului New Art Dealers Alliance Miami, desfășurat online, în perioada 1-5 decembrie. Galeria este reprezentată de artiştii Dragoș Bădiță, Oana Coşug, Megan Dominescu, Aurora Király și Larisa Crunțeanu, care expun în cadrul expoziţiei intitulate "4 ' 14 ' 26 grade est". Lucrările acestora pot fi vizionate și fizic, la Centrul de Artă Contemporană WIELS din Bruxelles, unde se află expoziţia cu acelaşi nume. New Art Dealers Alliance este un colectiv non-profit de profesioniști care lucrează cu arta contemporană. Membrii NADA includ galerii, directori de galerii, spații de artă non-profit, consilieri de artă, curatori, scriitori, muzee și profesioniști din întreaga lume. NADA găzduiește anual două târguri: la New York, în martie, și la Miami, în decembrie. Galeria Anca Poterașu se află la a doua participare la târgul de artă NADA Miami, iar prezenţa la manifestare este sprijinită de Institutul Cultural Român.www.rri.ro
Publicat: 2020-12-03 12:02:00
Vizualizari: 377
TiparesteTipareste