„Viaţa la ţară reinterpretată”

„viaţa la ţară reinterpretată” A fost odată un sat părăsit, la fel ca multe alte sate din România. Şi acest sat se afla în vestul ţării, în judeţul Arad.

A fost odată un sat părăsit, la fel ca multe alte sate din România. Şi acest sat se afla în vestul ţării, în judeţul Arad. Povestea lui nu fusese mereu tristă şi mereu pustiită, dar acum cei 5 locuitori ce se găseau aici, din cei 500 care erau între cele două Războaie Mondiale, duceau un trai rupt de timp.


Mai apoi, îndrăgind zona, un întreprinzător de origine italiană Osvaldo Martinelli, a pus bazele unui proiect de creştere a unui concept: Agro Village.


Paulo Zanetti, colaborator al lui Osvaldo Martinelli, creatorul proiectului Agro Village, ne-a dat mai multe detalii: "AgroVillage este un proiect alcătuit din trei componente principale, turistic, imobiliar şi producţie. La ora actuală este operativă prima parte din componanta turistică, pentru că la Labaşint, judeţul Arad, există un resort compus din mai multe elemente: un hotel de 4 stele, un hostel, discotecă, piscină, restaurant. Sunt mai multe structuri pe o suprafaţă de 4 hectare, într-o locaţie superbă, înconjurată de păduri, de păşuni, complet izolată de lumea civilizată."


Anul acesta este prevăzută şi construcţia unor locuinţe pentru doritorii unei vieţi la ţară. Şi există şi o a treia componentă a proiectului, care este partea de producţie, pe zona extravilană, unde este prevăzută realizarea de culturi de nişă, producţie agricolă sau producţie agro-alimentară, pentru a dezvolta activităţile specifice unui agroturism, după cum ne-a mai spus interlocutorul nostru, care a adăugat:  "Ideea este de a implica elemente care deja există în zonă. Sunt producători mici de brânzeturi, de miere, ideea este de a crea o reţea, în colaborare cu ce există, pentru a dezvolta turistic toată zona. Ideea a venit, în primul rând, din dragoste pentru natură, pentru locuri autentice, pentru lucruri frumoase. 

Pentru că aici vorbim despre un teritoriu extraordinar de frumos, necontaminat, care a rămas oprit în timp. Acesta a fost primul punct de plecare. În plus, trebuie spus că există o mare necesitate, la vremurile noastre, de a ne apropia din nou de natură Există studii în Japonia şi în SUA, care au dovedit importanţa fundamentală a contactului cu natura, cu pădure, cu copaci, cu spaţii libere, departe de monitoare, de ecrane, de telefoane. Există efecte pozitive asupra sănătăţii psiho-fizice a omului. (...)"


O reapropiere bine-venită între om şi natură, după cum ne-a explicat Paulo Zanetti: "Sistemul nostru de viaţă modernă are multe limite, multe dintre ele au apărut acum, odată cu pandemia, am văzut chiar limitele şi defectele sistemului nostru. Şi ar fi bine să dăm puţin un pas înapoi. Să reluăm puţin contactul cu natura, cu lucrurile mai simple, mai adevărate."


Am aflat că Osvaldo Martinelli a început din 2007 proiectul Agro Village, dar la început a fost o casă pentru el, familie şi prieteni. Au început mai multe construcţii, până la un moment dat când a dorit să se deschidă structurile către public, ceea ce s-a petrecut în 2016.


Paulo Zanetti, colaborator al lui Osvaldo Martinelli, creatorul proiectului Agro Village, ne-a detaliat cum se desfăşoară o zi aici: "Nu există chiar o formulă, chiar pentru că toate formulele, toate tiparele, toate programele le lăsăm afară. Aşa că fiecare îşi trăieşte ziua aşa cum doreşte. Sunt mai multe activităţi care pot fi practicate. Avem biciclete, avem ATV-uri cu care organizăm trasee ghidate de personalul Agro Village. Pentru că acolo sunt sute de hectare de pădure, cu sute de kilometri de trasee, drumuri forestiere. 

Anul acesta vrem să facem încă ceva: să organizăm câteva evenimente cu paramotor, adică să existe posibilitatea, pentru doritorii de emoţii puţin mai tari, să zboare la joasă înălţime, deasupra văilor şi deasupra pădurilor din zoă. Avem mountainbike, tot felul de activităţi, Nordic Walking (n.r. Mersul Nordic este o metodă nouă de mişcare în aer liber pentru dezvoltarea unui stil de viaţă sănatos şi activ), pentru pasionaţii de ciuperci acuma e perioada bună! Cine nu doreşte activităţi, poate să se relaxeze la piscina, care este încălzită cu panouri solare, unde se poate înota până seara târziu, se poate relaxa la o bere cu prietenii, la poveşti."


Bucolic,  confort, natură, pădure, ritm molcom, ieşit din tipare, pădure, fâneţe, pădure, relaxare!.


www.rri.ro
Publicat: 2020-06-30 15:15:00
Vizualizari: 934
TiparesteTipareste