România şi Europa la feminin

românia şi europa la feminin Ziua Internaţională a Femeii din luna martie a fost sărbătorită la Bucureşti, printr-un eveniment complex, dedicat leadership-ului feminin în politică şi antreprenoriat.

Ramona Strugariu, deputat european din partea Alianţei USR PLUS, a organizat conferinţa "România şi Europa la feminin", la care au participat mai mulţi oficiali europeni, europarlamentari, reprezentanţi ai mass-media, ai societăţii civile, ai mediului diplomatic şi de business. 


Fabienne Keller, membră a Parlamentului European, a fost unul dintre invitaţii la eveniment. Am rugat-o să ne prezinte problemele principale cu care se confruntă, astăzi, femeile din Europa: 


"Femeile europene, la fel ca toate femeile din lume, trebuie să se implice în viaţa politică, în viaţa întreprinderilor. Uniunea Europeană încearcă să le acompanieze. Alături de Ramona Strugariu, încercăm să ducem mai departe Pactul Simone Veil, a cărui idee principală este că cele mai bune practici pentru a susţine femeile din Europa trebuie să fie generalizate în toate ţările europene. În toate statele membre, nu sunt prea multe femei implicate în politică şi vom încerca să le încurajăm prin exemple concrete, explicând drumul fiecăreia dintre participante pentru a facilita şi a încuraja angajamentul femeilor în viaţa publică."


Ultimele statistici arată că peste 52% din populaţia României este alcătuită din femei. Deşi procentul este în continuă creştere, prezenţa acestora în funcţii publice rămâne una redusă. Statisticile nu arată cu mult mai bine nici în ceea ce priveşte mediul de business, unde România are puţin peste 35% acţionariat feminin, iar violenţa asupra femeilor sau prejudecăţile cu privire la clasa de meserii şi de activităţi pe care acestea ar trebui să le aibă persistă la cote alarmante în întreaga Uniune Europeană. 


Comisia Von der Leyen a evocat în repetate rânduri necesitatea adoptării unor reforme structurale care să conducă la consolidarea egalităţii de gen, în toate statele membre. De asemenea, Fabienne Keller a amintit de problema femeilor imigrante în Europa din zonele de conflict de pe Glob: 


"Chestiunea accesului la sănătate, cea a accesului la educaţie sunt absolut centrale pentru familii şi pentru femei, în mod particular. Vedem că, pentru integrarea în noua societate a migranţilor, femeile joacă un rol esenţial. Ele facilitează participarea la noua viaţă socială. Aşadar, chestiunea locului pe care îl ocupă femeile este centrală pentru noi în ceea ce priveşte politica, viaţa profesională, dar şi în ceea ce priveşte familiile în situaţii mai dificile, cum ar fi familiile de migranţi."


Unele dintre cele mai puternice voci feminine din politica europeană şi din mediul privat, care au reuşit să facă performanţă în domeniile lor de activitate şi să învingă stereotipuri etnice, culturale sau de gen, şi-au făcut cunoscute la Bucureşti poveştile de antreprenoriat şi de business, prin intermediul unei serii de evenimente discursive, mese rotunde tematice şi ateliere interactive.www.rri.ro
Publicat: 2020-03-23 09:24:00
Vizualizari: 668
TiparesteTipareste