Impactul Brexit-ului asupra Politicii de cooperare pentru dezvoltare a UE. Aspecte financiare.

impactul brexit-ului asupra politicii de cooperare pentru dezvoltare a ue. aspecte financiare. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va conduce la numeroase consecințe, pentru ambele tabere.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va conduce la numeroase consecințe, pentru ambele tabere. Brexit-ul va avea de asemenea un impact și asupra politicii europene de cooperare pentru dezvoltare, argumentează Monika Szynol într-un articol publicat în numărul din decembrie 2019 al revistei Romanian Journal of European Affairs. 


Pe plan global, Marea Britanie asigură 11,67% din totalul fondurilor pentru asistența oficială pentru dezvoltare, în timp ce, pe plan european, împreună cu Franța și Germania asigură două treimi din resursele asistenței oficiale pentru dezvoltare. Având în vedere așadar nivelul foarte ridicat al contribuției Marii Britanii la această politică, autoarea evidențiază că, din perspectiva post-2020, impactul produs de Brexit va fi mai puternic decât al oricăror alte decizii și fenomene politice cu privire la bugetul UE. 


Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi asociată cu o reducere semnificativă a resurselor financiare ale Uniunii Europene alocate pentru asistența pentru dezvoltare. Cu toate aceasta, UE va rămâne cel mai important donator pentru asistență oficială pentru dezvoltare, contribuind cu aproximativ 41% din întreg ajutorul global pentru dezvoltare.


Articolul poate fi citit integral online la adresa: http://rjea.ier.gov.ro/wp-content/uploads/2019/11/Art.-1-Monika-Szynol.pdf

(Ionuț Marcu, Expert, Biroul de Studii și Analize)www.rri.ro
Publicat: 2020-02-04 11:41:00
Vizualizari: 952
TiparesteTipareste