Europa a marcat 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la încheierea Războiului Rece

europa a marcat 30 de ani de la căderea zidului berlinului și de la încheierea războiului rece În urmă cu 30 de ani, întreaga lume asista cu uimire la căderea Zidului Berlinului, fără îndoială cel mai cunoscut simbol al Europei postbelice divizate, ce a marcat încheierea de facto a Războiului Rece și începutul sfârșitului pentru URSS

În urmă cu 30 de ani, întreaga lume asista cu uimire la căderea Zidului Berlinului, fără îndoială cel mai cunoscut simbol al Europei postbelice divizate, ce a marcat încheierea de facto a Războiului Rece și începutul sfârșitului pentru Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Sfârșitul aparent al conflictului ideologic aflat la baza Războiului Rece a impulsionat un val de democratizare care începuse, de fapt, la nivel global în timpul anilor 1970.


La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, declinul democratic înregistrat în Europa este simptomatic pentru o tendință mai amplă la nivel mondial, surprinsă de Freedom House: în 2018, raportul "Freedom in the World 2019" a semnalat cel de-al 13-lea an consecutiv de regres sub aspectul libertății globale, concluzionând că democrația este în declin.


Cu toate acestea, predicția sumbră privind triumful autoritarismului iliberal nu este cu nimic mai inevitabilă decât era, în urmă cu trei decenii, triumful democrației liberale. Și este de datoria Uniunii Europene, prin puterea sa normativă, să își asume sarcina deloc ușoară de a împiedica concretizarea celui mai rău scenariu în acest caz.

Link: http://ier.gov.ro/wp-content/uploads/2019/12/newsletter_nov_2019_en_final.pdf
www.rri.ro
Publicat: 2020-01-17 17:29:00
Vizualizari: 651
TiparesteTipareste