Un francofon din Republica Moldova, în vizită la RRI

un francofon din republica moldova, în vizită la rri Cea de-a 13-a ediţie a concursului tinerilor francofoni "Gutuia de Aur" şi-a desemnat câştigătorii. La concurs au participat elevi şi studenţi din diferite localităţi din Republica Moldova - Chişinău, Bălţi, Soroca sau Floreşti.

Cea de-a 13-a ediţie a concursului tinerilor francofoni "Gutuia de Aur" şi-a desemnat câştigătorii. La concurs au participat elevi şi studenţi din diferite localităţi din Republica Moldova - Chişinău, Bălţi, Soroca sau Floreşti. Tema propusă anul acesta aduce în dezbatere problemele limbii materne în contextul procesului de globalizare. Laureaţii concursului au obţinut premii importante, între care şi o vizită la Bucureşti, la Radio România Internaţional. Marius Mihalcean, elev la Liceul Teoretic Republican "Aristotel" şi câştigătorul premiului I, ne spune câteva cuvinte despre organizator, dar şi despre procedura de concurs.  "Courrier de Moldavie, care publică articole legate de francofonie şi este o organizaţie locală promovează şi valorile naţionale printr-un concurs care constă, anual, într-un eseu. Acest eseu este transmis în formă scrisă, după care îl prezentăm oral, în faţa unui juriu. În fiecare an, propune câte un subiect cu temă naţională sau patriotică, dar în contextul francofoniei. Anul trecut, a fost despre opera lui Ion Druţă (n.a. scriitor basarabean). Anul acesta, a fost despre limba maternă în contextul mondializării."


Cum a devenit francofil Marius Mihalcean?   "Pe lângă faptul că franceza este o limbă frumoasă, am învăţat la un liceu francofon, în primele zece clase, Liceul Teoretic "Gheorghe Asachi" din Chişinău. Am fost într-o clasă bilingvă. Unele materii le-am studiat în franceză. Inevitabil, când petreci atâta timp alături de o limbă, începe să îţi placă din ce în ce mai tare. În plus, am descoperit nişte autori francezi, Zola, Camus sau Hugo, iar cel mai interesant este să îi citeşti în franceză."


Istoria şi cultura Franţei îl pasionează pe Marius Mihalcean. Îşi doreşte ca, pe viitor, nu doar să călătorească, ci şi să studieze în această ţară.   "În general, Franţa are o istorie şi o cultură bogate. A fost una dintre primele ţări în diferite mişcări din Europa. Este interesant să analizezi din punctul de vedere al unui francez ceea ce s-a întâmplat, ceea ce se întâmplă acum. Vreau să îmi urmez şi studiile în Franţa, posibil la o universitate de medicină."


Fiind un elev bun în ambele sfere ale cunoaşterii, Marius Mihalcean nu se poate hotărî încă dacă să urmeze o carieră umanistă sau una care să aibă legătură cu ştiinţele exacte. Îi place să se exprime liber, însă şi domeniul medicinei îl atrage foarte mult.   "Este greu să îţi determini drumul, în care tabără îţi este mai bine, pentru că fiecare tabără are atuurile sale. Pe de o parte, în domeniul ştiinţelor umane, ai o mai mare libertate de exprimare şi de interpretare. În cea a ştiinţelor exacte, nu ai loc să interpretezi sau să îţi spui opinia. Acolo, este un adevăr care este demonstrat, nu poţi să vii cu propria ta interpretare. Este greu să decid."


Deşi poliglot, Marius Mihalcean crede că limba maternă nu trebuie uitată. Pentru el, ofensiva limbilor de circulaţie internaţională nu reprezintă un pericol, atâta timp cât există oameni care păstrează identitatea lingvistică a unei anumite ţări. Marius Mihalcean  "Sunt şi vorbitor de engleză. Vorbesc şi rusa, dar nu atât de bine. Chiar despre asta a fost vorba şi în eseu, că limbile internaţionale, ca engleza, franceza sau spaniola, au o importanţă din ce în ce mai mare, dar că nu ar trebui să uităm de limba maternă. Nu mă îngrijorează creşterea popularităţii limbii engleze, pentru că eu ştiu că valorile naţionale oricum există şi continuă să existe pentru că există vorbitori activi. Cât timp există vorbitori activi pentru o anumită limbă, limba respectivă o să trăiască."


Literatura rămâne una dintre marile pasiuni ale lui Marius Mihalcean. Îi plac autorii francezi clasici, iar gustul său în materie de lectură a evoluat în timp.   "În principal, clasicii. Depinde de vârstă, care înseamnă mult în materie de lectură. Când eram mai mic, îmi plăcea Jules Verne, după care am trecut la Hugo, "Cocoşatul de la Notre-Dame". După aceea, m-am "jucat" un pic cu Camus, "Străinul". Când m-am mai maturizat, am citit Zola, "Germinal". A fost interesant la şcoală, fiindcă erau teme la istorie care aveau legătură cu aceşti autori, cu Zola sau Camus. Era interesant să văd ce spune manualul versus ce spune autorul despre timpul acela. Zola se documenta foarte mult când scria o carte. Îmi place să citesc ceva care îmbină ştiinţa cu latura umană."


La concursul "Gutuia de Aur", care se desfăşoară anual în Republica Moldova, sunt invitaţi să participe elevi, studenţi şi tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani, cetăţeni ai Republicii Moldova, care cunosc şi vorbesc fluent limba franceză. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-01-07 14:47:00
Vizualizari: 431
TiparesteTipareste