Uniunea Europeană susține Acordul de asociere al Republicii Moldova

uniunea europeană susține acordul de asociere al republicii moldova Parteneriatul Estic al Uniunii Europene a fost lansat în 2009 cu obiectivul general de a consolida asocierea politică și a integra economic șase țări din Europa de Est și Caucazul de Sud.

Parteneriatul Estic al Uniunii Europene a fost lansat în 2009 cu obiectivul general de a consolida asocierea politică și a integra economic șase țări din Europa de Est și Caucazul de Sud. Este vorba despre Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Parteneriatul estic a fost gândit ca o dimensiune specifică a politicii europene de vecinătate şi de colaborare a blocului comunitar cu vecinii săi de la sud și est.


Ca parte a Parteneriatului Estic, acordurile de asociere au devenit documente-cadru de lucru între țările amintite și Uniunea Europeană. Ele se bazează pe o asociere politică consolidată, un dialog politic aprofundat și o cooperare mai strânsă în materie de justiție și securitate. Acordurile de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare privesc zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare cu Georgia, Moldova și Ucraina. Acestea din urmă au scopul de a îmbunătăți accesul la bunuri și servicii, de a reduce tarifele și cotele și eliminarea barierelor din calea comerțului, a asigura un mediu juridic stabil și a alinia practicile și normele. Țările partenere se numără printre primele care beneficiază de parteneriate pentru mobilitate, ajutându-i pe cetățenii acestora să se deplaseze prin Europa într-un mediu sigur.


Însă după evoluțiile politice de acum 10 ani, Parteneriatul Estic a căzut cumva în uitare și criza recentă din Republica Moldova l-a readus în atenție. Criza politică de la Chișinău a dat ocazia Federicăi Mogherini, înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate al Uniunii Europene, să reafirme apelul la respectarea Acordului de asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană: 

"Despre situația din Moldova doresc să spun că am urmărit îndeaproape evoluția ei și am făcut declarații ferme în ultimele zile. Am încurajat o tranziție ordonată și democratică a puterii urmărind rezultatul alegerilor parlamentare din februarie. Este clar pentru noi ce trebuie făcut pentru a avea susținerea deplină a Uniunii Europene, inclusiv susținerea financiară: efortul în implementarea Acordului de asociere și urmărirea agendei de reformare a țării nu pentru că asta cere Uniunea Europeană să se facă ci pentru că acestea sunt aspirațiile poporului moldovean care vrea să vadă aceste reforme în practică."

            

Ratificat pe 2 iulie 2014 de ambele părţi, Acordul de asociere este cea mai bună bază de refacere a climatului politic şi social-economic din Moldova. El este documentul pe care blocul european mizează din nou.www.rri.ro
Publicat: 2019-06-24 11:11:00
Vizualizari: 1288
TiparesteTipareste