Iniţiativa celor 3 mări

iniţiativa celor 3 mări La Ljubljana, în Slovenia, s-a încheiat al patrulea summit al Iniţiativei celor Trei Mări. România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis

În Slovenia a avut loc Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări -  o platformă politică flexibilă la nivel prezidenţial care reuneşte 12 ţări de pe linia care uneşte Marea Baltică de Marea Neagră şi Marea Adriatică şi care îşi propune dezvoltarea economică a statelor din regiune prin stimularea interconectivităţii şi a trei domenii principale: transport, energie şi digital. România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care a salutat faptul că, în Slovenia, au fost reconfirmate priorităţile fixate în septembrie 2018, la summitul de la Bucureşti. El a explicat că Iniţiativa sporeşte convergenţa şi coeziunea europeană şi întăreşte relaţiile transatlantice. Şeful statului român a amintit că la Bucureşti au fost agreate instrumente importante în avansarea Iniţiativei: lista de proiecte prioritare de interconectare, reţeaua camerelor de comerţ din regiune şi a fost demarată crearea fondului de investiţii. 


Klaus Iohannis: "Raportul de etapă privind implementarea proiectelor de pe lista de la Bucureşti consemnează progresele unui număr important dintre acestea. Forumul de Afaceri al Iniţiativei, a cărui primă ediţie a avut loc anul trecut la Bucureşti, continuă să reprezinte o componentă importantă a summiturilor noastre anuale. Prima reuniune a reţelei Camerelor de Comerţ din regiune a fost organizată cu succes în marja Forumului de Afaceri de anul acesta, iar Fondul de Investiţii al Iniţiativei a devenit operaţional. Salut faptul că ţara mea, prin Eximbank, este parte la acest efort şi încurajez şi ceilalţi parteneri interesaţi să se alăture acestui demers."


Pe lista invitaților din Slovenia s-a aflat și preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a explicat de ce Iniţiativa celor Trei Mări beneficiază de sprijinul Executivului comunitar. 


Jean-Claude Juncker: "Iniţiativa celor Trei Mări nu este una neutră, nu este vorba de ceva care să existe, aşa, undeva în aer. Există, dimpotrivă, proiecte cât se poate de concrete, al căror obiectiv este îmbunătăţirea vieţii oamenilor care trăiesc în această regiune. De aceea, Comisia, de la bun început, a sprijinit această iniţiativă." La rândul său, secretarul de stat american pentru energie, Rick Perry, a apreciat, că pentru Statele Unite o Europă sigură şi suverană este o Europă care nu se confruntă cu ameninţări la adresa economiei, politicii sau energiei venite din Est. Prezent la reunine, oficialul american a mai spus că România dispune de un potenţial ridicat în ceea ce priveşte securitatea energetică. Participanţii la summit au adoptat şi o declaraţie comună prin care reconfirmă obiectivele iniţiativei: dezvoltarea economică şi întărirea coeziunii la nivelul UE, şi reafirmă, totodată, mesajul de unitate şi egalitate în ceea ce priveşte viitorul Uniunii. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-07 11:44:00
Vizualizari: 850
TiparesteTipareste