O mai bună protecţie socială cetăţenilor UE

o mai bună protecţie socială cetăţenilor ue Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene s-au reunit, de ziua Europei, 9 mai, la Sibiu, într-un summit informal, pentru a discuta despre viitorul Uniunii.

Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene s-au reunit, de ziua Europei, 9 mai, la Sibiu, într-un summit informal, pentru a discuta despre viitorul Uniunii. Summitul a avut loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi a reunit şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, mai puţin Marea Britanie, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt. Acestora li s-au alăturat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Liderii europeni au discutat Agenda strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, cu accent pe provocăririle şi priorităţile viitoare ale UE.  


Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a îndemnat la coeziune şi o mai bună protecţie a cetăţenilor din statele membre UE, în cadrul conferinţei de presă desfăşurate după ce în prima parte a zilei avusese loc reuniunea Consiliului European:

"Am spus conducătorilor europeni să se transforme din lideri locali, în lideri cu o viziune europeană. Instrituţiile europene sunt prea birocratice. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl  schimbăm: sistemul de gândire. Avem de recuperat tot ceea ce putem devenind protagonişti în operaţiunea de a proteja mai bine cetăţenii UE. Avem nevoie de acţiuni la nivel european, acolo unde acţiunile la nivel naţional nu sunt suficiente. Trebuie să încetăm polemicile între statele membre. Trebuie să abordăm problemele în comun. Acesta este mesajul pe care l-am transmis în cuvântul meu. Parlamentul European consideră că Europa trebuie să fie o Europă politică şi Parlamentul European este singurul organism ales democratic. Aşa că Parlamentul European ar trebui să aibă dreptul la iniţiativă. Suntem singurul organism la nivel mondial cu acest drept, de iniţiativă."


O Uniune Europeană mai apropiată de cetăţeni şi cu o activitate mai eficientă şi mai bine înţeleasă este obiectivul susţinut, pentru a combate fenomenul descris ca "Europa neîncrederii (n.r. ce) înlocuieşte, în mod periculos, Europa speranţei".


Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a subliniat, de asemenea, importanţa implicării statelor UE în rezolvarea problemelor ce există la nivel mondial, astfel lucrând şi la reducerea provocărilor cu care se confruntă Uniunea. Pe plan economic, dezvoltarea ţărilor emergente, în special China, pe plan climatic, încălzirea globală sau pe plan politic, crizele africane, ce conduc la continuarea fenomenului migraţiei.


Conceput ca o demonstraţie de unitate, Summitul de la Sibiu anticipează summitul decisiv programat la sfârșitul lunii iunie, unde sunt așteptate adevăratele decizii, de la cine va conduce Uniunea în perioada 2019-2024, până la cum vor fi abordate probleme precum clima, statul de drept, locul UE în lume, apărarea și securitatea.



www.rri.ro
Publicat: 2019-05-13 11:48:00
Vizualizari: 1079
TiparesteTipareste