Scrumbia de Dunăre afumată, produs recunoscut şi protejat de UE

scrumbia de dunăre afumată, produs recunoscut şi protejat de ue Scrumbia de Dunăre afumată este cel mai recent produs alimentar protejat la nivelul Uniunii Europene.

Scrumbia de Dunăre afumată este cel mai recent produs alimentar protejat la nivelul Uniunii Europene. Această specie de peşte poate fi capturată numai în perioada primăverii, atunci când urcă pe Dunăre pentru reproducere. După ce se adună în bancuri mari la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră, scrumbiile urcă pe fluviu pe distanţe de sute de km, după care, cele care au scăpat de plasele pescarilor, revin slăbite în mediul marin. Această specie nu poate fi crescută în sistem de acvacultură, iar scrumbia utilizată ca materie primă pentru Scrumbia de Dunăre afumată este pescuită în mod tradițional numai pe Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră, până la Cotul Pisicii, în aval de oraşul Galaţi. În cererea de recunoaştere a produsului, este menţionat faptul că studiile efectuate pe scrumbia de Dunăre pescuită peste această limită demonstrează  "scăderea conținutului de grăsime cu influențe negative asupra gustului și parazitarea intensă a peștelui". Este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa: 25 ... 30 de cm lungime şi o greutate cuprinsă între 250 şi 400 de grame. 


În ceea ce priveşte produsele româneşti recunoscute oficial la nivel european şi beneficiile aduse de această recunoaştere, şeful Biroului de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ştefan Turcu, a spus: "Începând cu 3 decembrie, România are un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european, şi anume scrumbia de Dunăre afumată. Pe lângă scrumbia de Dunăre afumată, România mai are 4 produse alimentare protejate în UE, novacul afumat din Ţara Bârsei, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni. În total la nivelul Uniunii Europene sunt înregistrate 1440 de produse protejate. Printre beneficiile faptului că scrumbia de Dunăre afumată este este un produs protejat şi recunoscut la nivel european, putem să enumerăm faptul că producătorii ar putea primi fonduri pentru a putea promova acest produs, scrumbia, peste graniţă, desigur şi concurenţa mai mare poate să însemne un preţ mai bun pentru producători şi, nu în ulitmul rând, consumatorii aş putea spune că sunt cei mai fericiţi în acest caz pentru că vor avea certitudinea că ceea ce consumă este de calitate."


Caracteristicile produsului "Scrumbie de Dunăre afumată" sunt legate de aria geografică în care se produce, printr-o metodă de afumare la rece, specifică zonei. Rețeta produsului Scrumbie de Dunăre afumată este determinată de priceperea localnicilor, transmisă din generație în generație. Peste 100 de ani de producție și de comercializare în aria geografică au contribuit la reputația produsului. Sub denumirea de "Scrumbie de Dunăre afumată", produsul prelucrat în aria geografică, precum și reputația sa sunt consemnate de omul de știință Grigore Antipa într-o lucrare din anul 1916, intitulată "Pescăria și pescuitul în România".www.rri.ro
Publicat: 2019-01-08 13:01:00
Vizualizari: 1258
TiparesteTipareste