Testarea Mecanismului UE de protecţie civilă

testarea mecanismului ue de protecţie civilă Un cutremur de magnitudine 7,5 pe scara Richter afectează Bucureștiul. Din fericire, este doar un exerciţiu de simulare.

Un cutremur de magnitudine 7,5 pe scara Richter afectează Bucureștiul. Din fericire, este doar un exerciţiu de simulare. Modex România 2018 a fost numele exerciţiului desfăşurat la Bucureşti la jumătatea lunii octombrie. Potrivit scenariului, în urma distrugerilor importante ale infrastructurii și numărului mare de răniți provocate de seism, capacitățile naționale nu sunt suficiente și România activează Mecanismul UE de protecție civilă prin care este mobilizată asistența țărilor participante.


Mecanismul de protecție civilă  facilitează cooperarea în cadrul răspunsului în situații de urgență între 34 de state (UE28, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Turcia). Țările participante își mobilizează resursele disponibile pentru a ajuta țări din întreaga lume. Când este activat, Mecanismul coordonează furnizarea asistenței în interiorul și în afara UE.


Mecanismul a fost activat în cazul unora dintre cele mai devastatoare dezastre din perioada recentă, cum ar fi cutremurul din Haiti (2010), tsunami-ul din Japonia (2011), taifunul Haiyan ce a afectat Filipinele (2013), epidemia de Ebola (2014), conflictul din Ucraina (2014), cutremurul din Nepal (2015) și numeroase inundații și incendii de pădure din Europa.


Comisarul european Christos Stylianides, responsabil pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, a participat la deschiderea exercițiului Modex România 2018 şi a declarat:  "Acesta este cel mai mare exerciţiu pentru urgenţe medicale, organizat vreodată în Uniunea Europeană şi pentru mine, fiind comisar european responsabil cu gestionarea situaţiilor de criză, este un exemplu extraordinar a ceea ce susţinem noi, Comisia Europeană, şi anume că Europa protejează, Europa poate salva vieţi," a mai spus Christos Stylianides şi a adăugat:  "Uniunea Europeană este întotdeauna alături de România, în special atunci când aceasta se confruntă cu situaţii de criză!"


Exercițiul de simulare a mobilizat peste 1.000 de persoane și a implicat echipe medicale din Austria, Germania, Italia, România, Slovacia, Suedia, Norvegia și Israel, precum și experți din alte state care participă în cadrul Mecanismului.www.rri.ro
Publicat: 2018-10-24 08:26:00
Vizualizari: 430
TiparesteTipareste