Inovare în domeniul energiei

inovare în domeniul energiei Comisia Europeană și Coaliția Breakthrough Energy, în frunte cu Bill Gates, au semnat, la Bruxelles, un memorandum de înțelegere pentru înfiinţarea unui fond comun de investiții.

Comisia Europeană și Coaliția Breakthrough Energy, în frunte cu Bill Gates, au semnat, la Bruxelles, un memorandum de înțelegere pentru înfiinţarea unui fond comun de investiții, menit să ajute întreprinderile europene inovatoare să se dezvolte și să introducă pe piață tehnologii energetice nepoluante revoluționare. Comisia susţine că, prin această inițiativă, continuă să își asume rolul de lider în combaterea schimbărilor climatice, să pună în aplicare prevederile Acordului de la Paris și să promoveze eficiența energetică. De asemenea, Comisia doreşte să transmită un semnal puternic piețelor de capital și investitorilor că tranziția mondială către o economie modernă și nepoluantă este ireversibilă.


Cu ocazia semnării documentului, comisarul pentru Cercetare, Ştiință și Inovare, Carlos Moedas, a declarat că: "Inovaţia este cheia. Această investiţie de 100 de milioane de euro este prima de acest fel. Înţelegerea a fost stabilită într-un timp record, iar fondul este expresia parteneriatului public-privat. Ne dorim ca acest fond să fie un instrument strategic şi să reprezinte doar începutul. Mai mulţi parteneri se pot alătura, mai multe fonduri pot fi atrase".


Prezent, şi el, la parafarea înţelegerii, președintele Comsiei, Jean-Claude Juncker, a declarat că "Europa trebuie să continue să joace rolul de lider în combaterea schimbărilor climatice, atât pe teritoriul său, cât și la nivel mondial. Reunirea investițiilor publice și private, în cadrul unor noi tehnologii energetice nepoluante inovatoare, facilitează soluțiile pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră", a mai spus Juncker.  

La rândul său, Bill Gates, a afirmat că "oamenii de știință și antreprenorii care dezvoltă inovații în domeniul combaterii schimbărilor climatice au nevoie de capital pentru a crea întreprinderi capabile să pună în aplicare respectivele inovații pe piața mondială".

Fondul, care este un program-pilot în domeniu, se va concentra asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a promovării eficienței energetice în domenii precum electricitatea, transportul, agricultura, producția de bunuri și clădirile. Comisia Europeană participă cu jumătate din bugetul iniţial alocat proiectului, care ar putea deveni operaţional în 2019.www.rri.ro
Publicat: 2018-10-19 09:28:00
Vizualizari: 372
TiparesteTipareste