Comisia acţionează pentru independenţa Curţii Supreme din Polonia

comisia acţionează pentru independenţa curţii supreme din polonia Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu o acţiune împotriva Poloniei, scopul fiind acela de a proteja independenţa Curţii Supreme de la Varşovia.

Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu o acţiune împotriva Poloniei, scopul fiind acela de a proteja independenţa Curţii Supreme de la Varşovia. Executivul comunitar consideră că noua lege poloneză privind Curtea Supremă este incompatibilă cu dreptul Uniunii Europene, întrucât aduce atingere principiului independenţei judiciare, iar Polonia nu şi-a îndeplinit obligaţiile ce decurg din calitatea de stat membru. Documentul, intrat în vigoare la 3 aprilie 2018, prevede reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă, de la 70 la 65 de ani, existând riscul ca 27 din cei 72 de judecători ai acestei instanţe să fie forţaţi să iasă la pensie.


Între cei aflaţi în această situaţie se nimără inclusiv prim-vicepreşedinta Curţii Supreme, al cărui mandat de şase ani, prevăzut în Constituţie, ar urma să se încheie înainte de termen. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva: "Comisia consideră că punerea în aplicare a prevederilor din noua lege privind regimul de pensionare pentru judecătoriI Curţii Supreme crează risc de prejudiciu grav şi ireparabil pentru sistemul judiciar din Polonia. Acesta este motivul pentru care Comisia a solicitat suspendarea dispoziţiilor privind regimul de pensionare, asigurarea că acei judecători care sunt afectaţi de noua lege îşi vor duce la îndeplinire complet funcţiile actuale şi stoparea programării scoaterii premature din activitate a judecătorilor."


Potrivit legii, judecătorii actuali vizați de reducerea vârstei de pensionare au posibilitatea de a solicita o prelungire a mandatului de către președintele ţării, aceasta putând fi acordată pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată. Nu există, însă, criterii clare pe care să se întemeieze decizia președintelui și nu este disponibilă nicio cale de atac în cazul în care solicitarea este respinsă. Decizia Comisiei Europene survine în condiţiile în care răspunsurile autorităţilor poloneze la scrisorile de atenţionare ale Bruxellesului nu au reuşit să atenueze preocupările de natură juridică ale Comisiei Europene. Procedura de față, de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, nu pune capăt dialogului în curs cu Polonia privind consolidarea statului de drept, acesta fiind în continuare canalul preferat prin care Comisia încearcă să răspundă ameninţării sistemice la adresa statului de dreptwww.rri.ro
Publicat: 2018-10-04 11:25:00
Vizualizari: 500
TiparesteTipareste