Români în lume - 25.11.2015

români în lume - 25.11.2015 Boxerul român Lucian Bute l-a avertizat pe britanicul James DeGale, campionul mondial IBF la categoria supermijlocie, că face o greşeală dacă se interesează, deja, de următorul adversar înainte de meciul programat între cei doi, sâmbătă, la Quebec, în Can

Boxerul român Lucian Bute l-a avertizat pe britanicul James DeGale, campionul mondial IBF la categoria supermijlocie, că face o greşeală dacă se interesează, deja, de următorul adversar înainte de meciul programat între cei doi, sâmbătă, la Quebec, în Canada. Bute (35 ani), cu 32 victorii şi 2 înfrângeri în palmares, a declarat că ştie că nu este favorit, chiar dacă a deţinut 5 ani titlul mondial IBF şi nu este deranjat că DeGale (29 ani) îl subestimează. După eşecul în faţa canadiano-haitianului Jean Pascal din ianuarie 2014, Lucian Bute a revenit în august cu un meci împotriva italianului Andrea Di Luisa, pe care l-a învins prin KO tehnic în repriza a 4-a.


Expoziţia 'Minunată lume nouă. Case ale migranţilor români', care prezintă fenomenul migraţiei, una din marile teme ale secolului XXI, va fi deschisă sâmbătă la Muzeul Culturilor Europene din Berlin. Migraţia a devenit un subiect de mare interes la nivel internaţional, adus constant în discuţie atât în discursul ştiinţific, cât şi în cel politic, economic şi social. Evenimentul prezintă într-o formă inedită diferite aspecte ale migraţiei şi boomului din construcţii în regiunile din nordul României. O mare parte din fotografii sunt realizate de artistul Petruţ Călinescu, iar altele aparţin lui Matei Bejenaru. Expoziţia poate fi vizitată până pe 24 aprilie.


Până pe 15 decembrie, la Galeria "La Rond" din Chişinău poate fi vizitată expoziţia "Liviu Rebreanu - ctitorul romanului românesc modern". Evenimentul este dedicat aniversării a 130 de ani de la naşterea marelui scriitor român. Alcătuită din 24 de bannere de mari dimensiuni, ampla expoziţie aduce în prim plan o serie de documente de arhivă, facsimile, fotografii de familie, date biografice, articole, fragmente de proză, extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor referitoare la opera şi personalitatea lui Liviu Rebreanu (1885 - 1944). Acesta a publicat, de-a lungul timpului, volume de nuvele şi romane printre care amintim Proştii (1910), Catastrofa (1921), Norocul (1921), Ion (1920), Pădurea spânzuraţilor (1922), Adam şi Eva  (1925), Ciuleandra  (1927), Răscoala (1932).


Participarea României la Concursul internaţional de inventică Eureka care s-a încheiat recent la Bruxelles, devenită una de tradiţie, s-a materializat şi în acest an prin 31 invenţii înscrise în competiţie, majoritatea dintre ele fiind deja în stadiul de realizare prototip sau produs. Invenţiile româneşti  au obţinut 23 de medalii de aur şi 8 de argint, precum şi 29 de premii speciale. O echipă de medici români de la Spitalul Militar din Bucureşti a câştigat cu invenţia 'Proteză de şold scurtă femurală cervicală' cinci distincţii: medalia de aur, premiul special al Secţiunii "Medicină şi sănătate", precum şi trei diplome, acordate de delegaţiile Franţei, Rusiei şi Poloniei.


Cu ocazia Zilei Naţionale a României, pe 30 noiembrie, la Chişinău are loc un concert simfonic susţinut de violoncelistul Andrei Ionuţ Ioniţă şi Orchestra Naţională de Cameră condusă de maestrul Cristian Florea. Intrarea este liberă, iar în program figurează lucrări de Haydn şi Ceaikovski. Andrei Ionuţ Ioniţă (21 ani) este considerat unul dintre cei mai talentaţi tineri violoncelişti ai lumii. Are un impresionant palmares internaţional, iar cel mai prestigios premiu câştigat este Medalia de Aur la Concursul Ceaikovski de la Moscova (iulie), unul dintre cele mai importante de muzică clasică din lume. În prezent, Andrei Ionuţ Ioniţă beneficiază de o bursă oferită de German Foundation for Musical Life şi cântă la un violoncel din 1671, fabricat de Giovanni Battista Rogeri, împrumutat de aceeaşi fundaţie.www.rri.ro
Publicat: 2015-11-25 12:25:00
Vizualizari: 365
TiparesteTipareste