Comisia Europeană lansează prima cerere de proiecte prin programul WiFi4EU

comisia europeană lansează prima cerere de proiecte prin programul  wifi4eu Prin intermediul său municipalităţile din România pot solicita finanţare pentru instalarea de puncte de acces public la internet wireless.

Prin intermediul său municipalităţile din România pot solicita finanţare pentru instalarea de puncte de acces public la internet wireless.

 

Comisia Europeană va acorda bonuri valorice de câte 15 mii de euro pentru 2.800 de municipalităţi.


Vor fi distribuite minim 15 bonuri pentru fiecare stat membru pe baza principiului primul venit- primul servit.


Bonurile vor fi utilizate pentru instalarea de puncte de acces wifi în principalele centre de interes din spaţiul public: parcuri, pieţe, clădiri publice, biblioteci, muzee sau centre de sănătate.


Promotorii proiectelor trebuie să propună echiparea unor zone în care nu există deja o conexiune gratuită, publică sau privată, cu caracteristici similare.


Retelele vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal.


Uniunea Europeană finanțează echipamentele și costurile de instalare iar entitatea locală va plăti pentru conectivitate- abonamentul la internet- și întreținerea echipamentelor.


Amănunte aflăm de la purtătorul de cuvânt al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ştefan Turcu: "Bună dimineaţa, veşti bune avem noi cei de la Comisia Europeană pentru mii de români.. De ce spun asta? Pentru ca lansăm, am lansat de fapt deja, prima cerere de oferte pentru programul  WiFi4EU. Prin acest program ne adresăm municipalităţilor din întreaga Uniune Europeana, deci şi celor din Romania, pentru instalarea unor puncte de acces public şi gratuit la internet wireless. Ce trebuie să facă reprezentanţii municipalităţilor din Romania pentru a beneficia de acest tichet? Câteva lucruri foarte, foarte simple. S-a deschis deja cererea oficială a proiectelor, asta înseamnă că până pe 9 noiembrie la ora 14 trebuie să se conecteze şi să depună candidatura pe wifi4eu, datele cerute sunt absolut simple, nu trebuie să depună estimări legate de costuri, numai informaţii personale legate de reprezentantul legal al municipalităţii, al persoanei care va fi desemnată să gestioneze acest program."


Iniţiativa va fi implementată prin intermediul unor proceduri simple, transparente, fără birocraţie şi fără costuri pentru beneficiar: depunerea online a proiectelor, plata prin cupon valoric direct către executantul proiectului şi cerinţe de monitorizare simplificate.


Fondurile vor fi distribuite cât mai echilibrat din punct de vedere geografic astfel încât in următorii 2 ani cel putin 6 mii de localităţi din Uniunea Europeană să beneficieze de conexiuni de mare viteza.


Până în 2020 vor mai urma alte 3 cereri de proiecte pentru care vor fi alocate în total 120 de milioane de euro.



www.rri.ro
Publicat: 2018-11-08 09:01:00
Vizualizari: 714
TiparesteTipareste