Din nou despre Legea pensiilor

din nou despre legea pensiilor Executivul român a aprobat noua lege a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Proiectul noii legi a pensiilor a fost adoptat de guvernul de la București, urmând să fie trimis Parlamentului. Vârsta standard şi stagiul de cotizare rămân neschimbate, iar toate pensiile vor fi recalculate a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Ea a precizat că va exista o creştere etapizată a punctului de pensie, până în 2021. Astfel, anul viitor acesta va fi de 1.265 de lei (270 euro), în 2020 de 1.775 de lei (380 euro) şi de 1.875 de lei (400 euro) în 2021. Ministrul a mai spus că după aplicarea noii legi pensiile nu vor scădea.


Lia Olguţa Vasilescu: "În proiectul de lege se precizează că nici o pensie în plată nu va scădea. În cazul în care în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet. O altă noutate este aceea că femeile care au realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut trei copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani." 


Conform proiectului, nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet. Pentru a putea deveni pensionar, în România, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care nu vor îndeplini această cerință, la data intrării în vigoare a legii, vor putea opta, în premieră, pentru indemnizaţia socială minimă, dacă aceasta este mai mare faţă de pensia pe care o primesc. 


Printre noutăţile aduse se mai numără introducerea masteratului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare. 


Proiectul prevede tot patru categorii de pensii - cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş -, dar unele au suferit modificări de structură. În plus, se menţine contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuşi, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. În paralel, proiectul de lege prevede şi debirocratizarea şi accesul online la informaţiile despre propriile contribuţii.




www.rri.ro
Publicat: 2018-10-11 12:00:00
Vizualizari: 797
TiparesteTipareste