Programul pilot Şcoli fără bullying

programul pilot Şcoli fără bullying În școlile din România întâlnim tot mai frecvent un fenomen care promovează violența în rândul elevilor, cunoscut și sub numele de bullying.

În școlile din România  întâlnim tot mai frecvent un fenomen care promovează violența în rândul elevilor, cunoscut  și sub numele de bullying. Mii de copii sunt hărțuiţi, intimidați și agresați la școală pe proprii lor colegi, din cauza aspectului fizic sau al statutului social. Datele  Ministerului Educaţiei, pentru anul şcolar 2014-2015, arată  peste 18.780 de cazuri de violenţă la nivel naţional. Zeci de mii de apeluri au fost înregistrate şi  de Asociaţia Telefonul Copilului  prin care copiii s-au plâns că sunt agresați la școală. 54% dintre copii  n-au vorbit  cu nimeni  despre abuzul la care au fost supuşi, 24% au împărtășit durerea cu prietenii sau colegii şi doar 22% au vorbit cu părinţii.  


În 2016,  Organizaţia "Salvaţi Copiii" România a lansat primul studiu naţional cu privire la fenomenul de bullying în şcolile româneşti. Psihologul Marius Rusu: "Doar 13% dintre copiii din mediul şcolar ştiu de acest fenomen al bullying-ului. Asta este un indicator care arată că foarte puţine activităţi de prevenţie sau intervenţie se fac la nivelul şcolii. Datele mai arată că  31% dintre copii sunt excluşi din cadrul grupului de elevi, 29% experimentează ameninţarea cu loviri, denigrări, cel puţin de două ori pe săptămână, iar 39% dintre ei sunt răniţi, bruscaţi, impinşi, scuipaţi. Cred că adevăratul fenomen se poate observa atunci când discutăm de copiii care sunt martori la acest fenomen în cadrul şcolii. 73 de procente dintre copii spun că au fost martori la un fenomen de bullying. De asemenea, nici în mediul online nu stăm foarte bine. 69% dintre copii afirmă că au asistat, cel puţin o dată, la acest fenomen pe WhatsApp, pe grupurile de colegi, în ultima săptămână. Deci discutăm despre un fenomen care ia amploare din ce în ce mai mult şi asta se întâmplă, în special, datorită faptului că nu sunt nişte programe de prevenţie la nivelul şcolilor şi mai e un indicator al faptului că în societatea românească abuzul este  încă undeva la nişte cote extrem de ridicate."


Psihologii sunt de părere că primul factor care conduce la un astfel de comportament este legat de mediul familiar şi de ceea ce copiii văd acasă, la părinţi. Ca urmare a acestui lucru, studiile arată că  6 din 10 copii cresc cu o formă de violenţă fizică sau emoţională. Dacă ne referim la mediul școlar, specialiştii spun că este nevoie de centre de educație parentală și servici de suport pentru copil și familie în fiecare județ, cabinetele şcolare de consiliere psihopedagogică fiind insuficiente. Exista un  singur consilier școlar psihologic la 800 de elevi  la scolile din ţară, în schimb, în București există  un singur  consilier  școlar la 1200 de elevi.


În ultimii ani, în România, s-au derulat  mai multe campanii, dezbateri  şi programe pentru a combate aceste fenomen. Recent, Organizaţia "Salvaţi Copiii" a lansat programul  pilot  "Şcoli fără bullying", care se va derula pe parcursul acestui an, iar beneficiari vor fi peste 5000 de elevi din cele  20 de şcoli  selectate. Marius Rusu, psiholog la "Salvati Copiii": "Noi încercăm să facem în judeţul Dâmboviţa un proiect pilot prin care dorim să avem această abordare, astfel încât să formăm echipe dintr-un profesor,  un  consilier şcolar şi un elev şi să avem în vedere cele două aspecte ale combaterii acestui fenomen.  Pe de o parte, fenomenul de prevenţie în care încercăm să dezvoltăm abilităţile socio-emoţionale ale copiilor. Să dezvoltăm empatia, compasiunea copiilor. Apoi vrem să creştem nivelul de conştientizare cu privire la riscurile bullying-ului, prin aceste programe de dezvoltare de abilităţi. De asemenea, dorim să elaborăm nişte proceduri clare pentru gestionarea situaţiilor de bullying şi  aici intervine  această formare a profesorilor şi a consilierilor şcolari care vor şti clar, pas cu pas, ce au de făcut din momentul în care o situaţie de bullying a fost raportată. Si ce e mai important în cadrul acestui proiect pilot este că încercăm  prin implicarea copiilor în această echipă să-i avem parteneri în elaborarea de strategii şi soluţii pentru eliminarea comportamentelor de bullying."


Si Asociația Părinților Isteți a derulat o campanie de prevenire a bullying-ului, anul trecut, în  colaborare cu Itsy Bitsy FM. O primă dezbatere a avut loc la Parlamentul României unde au participatpeste 40 de reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, ONG-urilor, psihologi şi experţi în gestionarea fenomenului de bullying. Nadia Tătaru, co-fondator al Itsy Bitsy FM şi  preşedinta Asociaţiei Părinţilor Isteţi, iniţiator al campaniei naţionale de prevenire a bullying-ului: "La mesele rotunde pe care le-am făcut cu toţi stakeholderii pe tot parcursul anului trecut au participat şi nişte parlamentari. Doi dintre ei au văzut cât de importantă este această problemă a bullying-ului şi au făcut două iniţiative legislative pe care le-au depus, în luna mai, în Parlament. Aceste iniţiative legislative vizează introducerea în Legea educaţiei şi în Codul muncii a violenţei psihologice egal bullying, alături de celelalte forme de violenţă, în special cea fizică pe care o cunoaştem. Aceste proiecte legislative îşi urmează drumul în Parlament, cel mai avansat este proiectul modificării Legii educaţiei, care deja a trecut de toate comisiile şi care, în această toamnă, cu siguranţă va ajunge în Camera Deputatilor la votul în plen, în Senat şi vom avea o lege nouă a educaţiei modificată. Penalizări pe bullying vom avea, dar scopul nu este să avem penalizări. Scopul nostru este ca oamenii să conştientizeze că violenţa psihologică este foarte periculoasă şi să nu mai facă acest lucru. Pentru asta avem nevoie de campanii foarte puternice de prevenţie şi de campanii de instruire a cadrelor didactice, să identifice bullying-ul şi să intrervină în mod sănătos".


La nivel european, România se situează pe locul 3 la acest tip de comportament,  în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit  Organizației Mondiale a Sănătăţii.

 



www.rri.ro
Publicat: 2018-10-10 11:52:00
Vizualizari: 1305
TiparesteTipareste