Legile justiţiei, în atenţia Comisiei de la Veneţia

legile justiţiei, în atenţia comisiei de la veneţia O delegaţie a Comisiei de la Veneţia - organism consultativ al Consiliului Europei - a avut discuţii la Bucureşti, menite să clarifice aspecte legate de justiţie

Pentru a pregăti o opinie referitoare la modificările recente aduse Codului penal şi Codului de procedură penală de către Parlamentul de la Bucureşti, o delegaţie a Comisiei de la Veneţia a venit pentru două zile în România, unde a avut întâlniri cu autorităţile române şi cu reprezentanţi ai sistemului de justiţie. Opinia a fost solicitată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, interesată de impactul modificărilor - modificări contestate puternic în stradă de societatea civilă din România, de opoziţia de dreapta, de şeful statului, precum şi de o bună parte dintre magistraţi. 


După discuţiile cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, preşedintele Comisiei parlamentare pentru legile justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat că se impunea modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală în urma deciziilor Curţii Constituţionale şi a directivelor europene. Pe de altă parte, a dat asigurări că va răspunde în regim de urgenţă tuturor neclarităţilor sau observaţiilor pe care le are Comisia de la Veneţia - organism al cărui raport preliminar ar conţine unele imperfecţiuni, spune Florin Iordache. Reprezentanţii opoziţiei au subliniat că delegaţia Comisiei de la Veneţia şi-a exprimat anumite îngrijorări, respectiv dacă aceste modificări legislative au fost făcute pe baza unor studii de impact cu privire la efectele pe care le va genera noua politică penală reformată în România. De asemenea, care vor fi consecinţele în privinţa dosarelor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, inclusiv al celor în care s-au pronunţat hotărâri definitive. 


Modificările codurilor penale dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale, a atras atenţia preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului consideră că modificările propuse de actuala majoritate parlamentară riscă să compromită efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani, iar implicarea şi sprijinul experţilor europeni au rolul de a ajuta România să aibă o legislaţie performantă şi modernă. Raportul Comisiei de la Veneţia va fi adoptat luna viitoare, în sesiunea plenară a acestui for. Într-o opinie preliminară despre legile justiţiei, făcută public în luna iulie, Comisia le cerea autorităţilor române să regândească modul în care se face numirea şi revocarea procurorilor şefi de la DNA, DIICOT şi Parchetul General, în sensul menţinerii rolurilor preşedintelui României şi al CSM în acest proces.


www.rri.ro
Publicat: 2018-09-14 11:30:00
Vizualizari: 803
TiparesteTipareste