Priorităţile semestrului românesc la preşedinţia Consiliului UE

priorităţile semestrului românesc la preşedinţia consiliului ue Apropierea semestrului românesc la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene intensifică eforturile Bucureştiului, precum şi contactele între oficiali europeni şi români

Apropierea semestrului românesc la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene intensifică eforturile Bucureştiului, precum şi contactele între oficiali europeni şi români, centrate pe discuţii legate de priorităţile pe care şi le-a stabilit România pentru acest mandat. Pregătirile organizatorice şi logistice pentru evenimentele pe care România le va găzdui sunt în plină desfăşurare, iar calendarul acestora va fi anunţat spre sfârşitul lunii noiembrie, spun autorităţile de la Bucureşti. 


Evenimentele vor avea loc în capitală şi la Sibiu - gazdă pe 9 mai a summit-ului Uniunii Europene, care va avea ca obiectiv o discuție amplă despre viitorul comunitar și pregătirea priorităților strategice pentru perioada 2019-2024, în contextul provocărilor actuale cu care se confruntă blocul comunitar. 


Invitat la Radio România, Dan Cărbunaru, jurnalist la platforma multimedia caleaeuropeană.ro, a trecut în revistă priorităţile României, anunţate de responsabilii de la Bucureşti: "Prima chestiune e legată de dezvoltare durabilă şi echitabilă prin convergenţă, coeziune, inovare, digitalizare şi conectivitate, aici fiind şi o conexiune de continuitate cu preşedinţia estoniană şi apoi cu cea bulgară şi austriacă. Apoi, o Europă sigură, ceea ce cu siguranţă e pe gustul oricăruia dintre cetăţenii europeni, consolidarea rolului global al Uniunii Europene - apreciat mai degrabă în zona de nord şi de vest a Europei, deci probabil e un compromis şi o consecinţă a dorinţei României de a se angaja pe scena internaţională din postura de membru al Uniunii Europene, pentru că e un avantaj pe care poţi să îl joci. Nu în ultimul rând, Europa valorilor comune - sună foarte generic, dar având în vedere că încălcarea valorilor de bază mai ales pe stat de drept şi pe justiţie, deja, va aduce sancţiuni pentru statele membre după următorul cadru financiar multianual, cred că nu o să fie neapărat doar un slogan. Deviza după care România intenţionează să conducă lucrările Consiliului Uniunii Europene în acele şase luni e legată de coeziune." 


Odată cu preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, România va avea de gestionat dosare cu greutate, precum Brexitul. Sau închiderea negocierilor pe cadrul financiar multianual - o misiune deloc uşoară pentru care este nevoie de 27 de voturi pozitive pentru un algoritm care să urmărească o balansare a investiţiilor în scopul creşterii coeziunii şi reducerii diferenţelor între vest şi est. 


Premierul Viorica Dăncilă: "România va acorda pe durata mandatului la preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene o atenţie prioritară avansării negocierilor cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027. În ceea ce priveşte securitatea internă a UE, obiectivul consolidării Europei siguranţei va reprezenta unul dintre pilonii pe care definim priorităţile României pe durata mandatului nostru."


Alegerile europarlamentare din luna mai sunt un alt reper al mandatului românesc. Este vorba, în acelaşi timp, de zeci de dosare legislative esențiale pentru viitorul Uniunii, unele trebuind să fie continuate, altele finalizate. Vor avea loc sute de întâlniri, dezbateri, negocieri. De asemenea, în timpul mandatului României, ţările membre îşi vor prezenta planurile privind domeniul energiei şi schimbărilor climatice, pe baza cărora se va lucra şi armoniza strategia energetică europeană, de importanţă crucială pentru viitorul energetic al Uniunii Europene. 


Urmează o perioadă încărcată, a apreciat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu: "Toamna acestui an se anunţă foarte intensă din punct de vedere al colaborării cu partenerii europeni, foarte multe vizite, practic interesul faţă de România creşte şi interesul faţă de preşedinţia României la Consiliului Uniunii Europene creşte. Ceea ce e un lucru îmbucurător şi demonstrează că România poate veni cu o viziune şi cu o serie de idei."


În esenţă, ceea ce contează este ca pe toate aceste direcţii, şi nu numai, România să ajute Uniunea Europeană să evolueze. România sprijină agenda ambițioasă a proiectului european. Viziunea noastră e profund pro-europeană. Soluția depinde de noi. Important e să avem această energie pozitivă, dorința de a ne depăși și de a identifica soluțiile. Cel mai important lucru în acest mandat al Executivului European e să punem bazele evoluțiilor viitoare, consideră oficialii de la Bucureşti. Despre bugetul final estimat pentru mandatul românesc, Daniel Goşea, director general al Unităţii pentru Pregătirea Preşedinţiei, a precizat că s-a decis alocarea unei sume comparabile cu cele pentru care state cu putere economică similară României au optat. Suma rezultată se va situa, astfel, undeva între 60 şi 80 de milioane de euro.



www.rri.ro
Publicat: 2018-09-14 12:12:00
Vizualizari: 890
TiparesteTipareste