Cetatea Feldioara

cetatea feldioara O reconstituire de succes este tentaţia pe care v-o propunem astăzi: Cetatea Feldioara din judeţul Braşov.Numele românesc al localității, Feldioara, este derivat din maghiară, Föld-Vár, care înseamnă cetate de pământ.

O reconstituire de succes este tentaţia pe care v-o propunem astăzi: Cetatea Feldioara din judeţul Braşov. Numele românesc al localității, Feldioara, este derivat din maghiară, Föld-Vár, care înseamnă cetate de pământ. Denumirea germană Marienburg înseamnă cetatea Mariei, cu referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni, cei care au ridicat pentru prima dată cetatea, în anul 1211. Distrusă de Hoarda de Aur în anul 1241, cetatea a fost reconstruită de comunitatea Săsească din zonă. În timpul comunismului, cetatea s-a prăbuşit şi a fost lăsată de izbeliştie, astfel încât turiştii ce ajung la Feldioara, de la începutul luni august, anul acesta, pot vizita Cetatea refăcută practic de la zero. S-au restaurat toate zidurile de incintă şi toate turnurile, precum şi zidul Zwinger, de protecţie. Toate fortificaţiile iniţiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. În curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei şi a mănăstirii cisterciene.


S-a reconstruit  şi fântâna a cărei adâncime este de aproximativ 70 de metri şi s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Ţării Bârsei, aflată pe zidul de strajă. În interiorul obiectivului turistic vizitatorii au la dispoziţie două expoziţii: expoziţia de bază ''Mărturii arheologice şi mărturii de locuire şi conlocuire în Feldioara'' şi expoziţia temporară ''Arminderii - Sărbătoare şi tradiţie''.


Georgiana Gămălie, responsabil cu evenimentele în Cetatea Feldioara, ne poartă paşii pe drumuri... teutone: "Cetatea Feldioara a renăscut practic din ruină, după restaurarea care a avut loc în ultimii cinci ani. Astăzi are forma pe carea avut-o în secolul XVII, pentru că informaţiile arheologice şi documentare au permis recuperarea acestei perioade. Merită vizitată în primul rând pentru că este foarrte frumoasă. Are trei turnuri care adăpostesc expoziţii. Încercăm să aducem în faţa publicului atât mărturii arheologice, de la cioburi vechi de vase, regăsite cu ocazia săpăturilor în cetate, inclusiv din perioada neolitică - dovezi de locuire a acestei zone din cele mai vechi timpuri, până la vase dacice şi din perioada medievală. Dar şi mărturii de locuire şi conlocuire la Feldioara: practic, într-unul dintre turnuri sunt obiecte donate sau împrumutate de localnici, prin care ilustrăm partea de meşteşuguri."


Cetatea Feldioara este deschisă spre vizitare de miercuri până duminică de la orele 10.00 până la 18.00. În plus, în cetate urmează să fie organizate mai multe evenimente. Vine cu detalii Georgiana Gămălie: "Ne propunem ca cetatea să fie vie, animată, să fie o fortificaţie a culturii în final şi o adevărată carte de vizită pentru Feldioara. Cel mai apropiat eveniment va fi Festivalul "Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara", în perioada 8-9 septembrie anul acesta, când vom aduce în cetate de la demonstraţii de luptă a cavalerilor, muzică medievală, ateliere de meşteşuguri vechi, teatru de păpuşi pentru copii cu tematică medievală. Încercăm să-i redăm viaţă!"


Taxa de intrare este de 15 lei pentru adulţi (aproximativ 3 euro), 10 lei pentru pensionari  (aproximativ 2 euro) şi  5 lei pentru elevi şi studenţi (circa 1 euro).


Cu speranţa că veţi trece Cetatea Feldioara pe lista de locuri de vizitat din România, vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie.



www.rri.ro
Publicat: 2018-08-08 10:04:00
Vizualizari: 876
TiparesteTipareste