Comisia Europeană elimină mai multe bariere comerciale

comisia europeană elimină  mai  multe bariere comerciale Comisia Europeană apără întreprinderile europene împotriva tendințelor protecționiste crescânde. Anul trecut au fost eliminate în totalitate sau parțial 45 de bariere comerciale, dublul numărului celor eliminate în 2016.

Comisia Europeană apără întreprinderile europene împotriva tendințelor protecționiste crescânde. Anul trecut au fost eliminate în totalitate sau parțial 45 de bariere comerciale, dublul numărului celor eliminate în 2016.

 

Un mare număr de bariere comerciale au fost eliminate, anul trecut, ca răspuns la intensificarea protecționismului pe piețele internaționale, se arată în cel mai recent raport anual pe această temă, publicat de Comisia Europeană. Anul trecut, s-au eliminat de două ori mai multe bariere decât în 2016, în 13 sectoare principale de export şi investişii ale Uniunii Europene, inclusiv aeronave, automobile, ceramică, TIC şi electricitate, utilaje, medicamente, dispozitive medicale, materiale textile, piele, agricultură şi alimente, oţel, hârtie şi servicii.  Numai datorită acestor eliminări, anul trecut, întreprinderile din UE au exportat mărfuri cu o valoare suplimentară de 4,8 miliarde de euro. China a prezentat cea mai mare creștere de noi bariere în 2017, fiind urmată de Rusia, Africa de Sud, India și Turcia. Regiunea mediteraneeană a arătat, de asemenea, o creștere notabilă a barierelor pentru întreprinderile din UE. Primele nouă țări ca număr de obstacole în calea comerțului aflate încă în vigoare sunt toate economii care fac parte din G20. Comisarul european Cecilia Malmström, responsabil pentru comerț, a declarat: 

 

"Acest raport arată că anul trecut, în 2017,  au fost înregistrate 67 de bariere noi, cu un total al barierelor existente de 396, între 57 de parteneri comerciali diferiţi din întreaga lume.  Aceste bariere ar putea costa întreprinderile din UE mai mult de 23 de miliarde de euro. Având în vedere creșterea recentă a protecționismului în multe părți ale lumii, activitatea noastră cotidiană de eliminare a barierelor comerciale a devenit și mai importantă. Anul trecut, am eliminat 45 de bariere comerciale cu care s-au confruntat  exportatorii din UE pe piețele externe - este un record. În cadrul actualei comisii, am eliminat până acum 88 bariere în total. Acest lucru aduce avantaje  pentru companiile din UE de toate dimensiunile şi din toate sectoarele".

 

Raportul privind obstacolele în calea comerțului și a investițiilor se bazează în totalitate pe plângerile concrete primite de Comisie de la companiile europene. Raportul  se publica anual încă de la începutul crizei economice din 2008.

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-07-12 16:41:00
Vizualizari: 654
TiparesteTipareste