Sport Club RRI - Istoria participării României la Mondialele de fotbal (partea I)

sport club rri - istoria participării româniei la mondialele de fotbal (partea i) Reportajele privind actualitatea fotbalistică internaţională se ocupă aproape exclusiv, în aceste zile, de Cupa Mondială din Rusia.

Reportajele privind actualitatea fotbalistică internaţională se ocupă aproape exclusiv, în aceste zile, de Cupa Mondială din Rusia. Pentru fotbalul românesc, se împlinesc, tot acum, 20 de ani de la ultima participare la un turneu final de campionat mondial.


România s-a aflat în cursa pentru supremaţia mondială încă de la prima ediţie a Campionatelor lumii, desfăsurată în 1930 în Uruguay. Pentru acea ediţie nu s-au organizat calificări. Erau înscrise 13 echipe, dintre care 8 din America Latină, apoi 4 din Europa, plus Statele Unite. Dintre europeni, alături de români mai erau prezenţi iugoslavii, belgienii şi francezii.

   

Formaţia română a evoluat în aceeaşi grupă cu Peru şi Uruguay. In prima partidă, Romania întâlnit Naţionala peruviană. In ciuda unui joc foarte dur al latino-americanilor, românii au învins cu 3-1, deşi au evoluat în inferioritate numerică, din pricina faptului că, la acea vreme, înlocuirile nu erau permise nici măcar în cazul jucătorilor accidentaţi.

   

In meciul următor, adversara României a fost Naţionala ţării gazdă, Uruguay. Gazdele deschid scorul printr-un gol neregulamentar, după ce jucătorul care a marcat ieşise anterior din teren cu mingea. Românii egalează, însă arbitrul anulează golul pentru un ofsaid imaginar. Moment în care jucătorii noştri îşi dau seama că nu au cum câştiga, abandonează lupta şi mai primesc trei goluri. Scor final - 4-0, iar Uruguayul avansează catre finala pe care, ulterior, o va câştiga cu 4-2 în faţa Argentinei.

   

Pentru Mondialele din 1934, din Italia, s-au organizat calificări. In grupa preliminară, România invinge Iugoslavia, pierde în faţa Elveţiei şi, ocupând locul 2, se califică. La turneul final, organizat in sistem eliminatoriu, românii joacă însă un singur meci, cu Cehoslovacia, pe care îl pierd la mare luptă, cu 1-2, după ce, anterior, conduseseră cu 1-0. Cehoslovacii vor ajunge până în finală, unde vor ceda în faţa Italiei cu 1-2. Mai trebuie spus că printre echipele eliminate din primul tur la Mondialele din Italia, alături de România, s-au mai numărat Brazilia, Argentina, Olanda, Franţa şi Belgia.

   

In 1938, Mondialele au loc în Franţa. In preliminarii, echipele hărăzite ca adversar României, anume Egiptul şi Argentina, se retrag din întrecere, astfel că reprezentativa noastră ajunge din nou la turneul final. Adversară în primul meci - Cuba. Intâlnirea are loc la Toulouse, iar conducerea tehnică o priveşte ca pe un meci de încălzire. Optică fatală pentru români, care obţin cu greu un rezultat de egalitate: 3-3.  Partida se rejoacă, iar românii, defavorizaţi de arbitraj, în opinia presei vremii, pierd cu 1-2. E drept, ca şi azi, presa încerca de multe ori să explice înfrângerile prin acuzaţii aduse arbitrilor... Fapt este însă că, în meciul următor, cubanezii pierd cu 0-8 in faţa Suediei!

   

România a aşteptat peste 30 de ani pentru a mai fi prezentă la un turneu final al Mondialelor. In 1970, România câştigă grupa de calificare, din care mai faceau parte Grecia, Elveţia şi Portugalia, şi ajunge în Mexic. Antrenaţi, la acea vreme, de Angelo Niculescu, tricolorii sunt repartizaţi in cea mai grea grupă a turneului final, alături de Anglia, campioana mondială en titre, de Cehoslovacia şi de echipa care avea să câştige întrecerea, anume Brazilia. Primii adversari sunt englezii, care îi aveau în echipă, la acea vreme, printre alţii, pe Bobby Moore şi Bobby Charlton. Deşi au o formaţie excelentă în ceea ce priveste tehnica individuală, românii joacă prudent, defensiv, pentru a evita o înfrângere la scor. "Obiectivul" este atins: românii pierd doar cu 0-1, după o partidă pe care, cu puţin curaj, o puteau câştiga! Demonstraţia valorii formaţiei române este făcută în următoarea partidă, câştigată cu 2-1 în faţa Cehoslovaciei. Eroul meciului: Florea Dumitrache, remarcat inclusiv de marele antrenor care a fost Helenio Herrera.

   

Vine apoi confruntarea cu Brazilia lui Pele, Jairzinho, Clodoaldo şi Carlos Alberto. După un meci memorabil, românii pierd, dar marchează de două ori în poarta lui Felix, prin Florea Dumitrache şi Emerich Dembrovschi. Scor final - 3-2 pentru brazilieni, care aveau să câştige apoi,  mult mai clar, cu 4-1, finala întrecerii, cu Italia.

            

Despre următoarele  trei participări ale României la Mondiale, cele în care au şi fost obţinute cele mai valoroase rezultate, în ediţia noastră viitoare. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-07-11 11:06:00
Vizualizari: 733
TiparesteTipareste