Modificări la Legea salarizării

modificări la legea salarizării 	Guvernul de la Bucureşti a adoptat o ordonanţă de urgenţă care include modificări la Legea salarizării bugetarilor din sănătate şi educaţie.

Intrată în vigoare anul trecut la 1 iulie, legea salarizării şi-a făcut simţite efectele începând cu 1 ianuarie 2018. Actul normativ prevedea majorări salariale pentru personalul didactic din învăţământ, personalul din sistemul de sănătate, angajaţi ai sistemului din justiţie şi pentru alte categorii de bugetari. 


Legea salarizării s-a dovedit a fi, însă, controversată, generând frustrări uriaşe în rândul cadrelor didactice şi angajaţilor din sistemul sanitar. Sindicaliştii din învăţământ au ieşit în stradă, cerând, între altele, modificarea unor măsuri fiscale şi bugetare prin care, potrivit lor, mii de angajaţi aflaţi în concediu medical pierd sume importante din venit. Ei au solicitat, totodată, renegocierea Legii privind salarizarea bugetarilor, despre care susţin că a creat discriminări în rândul angajaţilor. De asemenea, mai multe proteste ale celor ce lucrează în sistemul sanitar au avut loc, în acest an, una dintre principalele nemulţumiri fiind generată de limitarea sporurilor salariale la 30%, soldată cu scăderi de venituri. 


În urma acestor reacţii, Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care vizează modificări la Legea salarizării bugetarilor, convenite săptămâna trecută cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate şi Educaţie. 


Premierul Viorica Dăncilă a precizat: "Pentru clarificarea unor prevederi, documentul adoptat prevede o serie de măsuri pentru salariaţii din domeniul sanitar, dar şi pentru salariaţii din domeniul educaţiei. Mulţumesc încă o dată întregii echipe guvernamentale care a găsit soluţii pentru a îndrepta situaţiile apărute."  


Aşadar, în urma modificărilor aduse legii salarizării bugetarilor convenite, săptămâna trecută, după discuţiile cu sindicatele, salariaţii din sistemul sanitar care au avut venituri mai mici în luna martie faţă de februarie, vor primi sume compensatorii. În acelaşi timp, plata gărzilor efectuate de medici şi asistente ar urma să fie scoasă în afara plafonului de 30 la sută, stabilit pentru grila de sporuri. În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, ordonanţa de urgenţă prevede, printre altele, acordarea indemnizaţiei de hrană şi pentru personalul din învăţământul superior, care a beneficiat de tichete de masă în anul 2017. De asemenea, va fi majorat gradul I pentru funcţia de contabil şef din preuniversitar. Între măsuri se află şi cea referitoare la creşterea cu 20 de procente a salariilor inspectorilor şcolari. 


Pe de altă parte, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind acordarea banilor necesari pentru menţinerea personalului specializat din industria de apărare. Industria de apărare din România riscă să se închidă, deoarece nu mai există bani de investiţii în acest sector.



www.rri.ro
Publicat: 2018-05-17 12:50:00
Vizualizari: 828
TiparesteTipareste