Atracţii turistice în Bihor

atracţii turistice în bihor Pornind din Oradea, oraş plin de clădiri de patrimoniu, ne îndreptăm spre una dintre cele mai cunoscute staţiuni balneoclimaterice din România, Băile Felix.

Ne îndreptăm azi spre vestul României şi ajungem în judeţul Bihor. Pornind din Oradea, oraş plin de clădiri de patrimoniu, ne îndreptăm spre una dintre cele mai cunoscute staţiuni balneoclimaterice din România, Băile Felix. Tot în Bihor, iubitorii speologiei şi ai alpinismului vor găsi o ofertă bogată în Munţii Apuseni. Totodată, aici se organizează multe evenimente care reflectă caracterul multietnic şi multicultural al judeţului.


Ghidul nostru, Adrian Dubere, şeful Centrului Naţional de Promovare şi Informare Turistică din judeţul Bihor spune că turiştii străini şi români deopotrivă nu trebuie să ocolească Bihorul dacă intenţionează să petreacă un sejur în România.  "Vor rămâne frumos impresionaţi de obiectivele turistice pe care le vor găsi în Oradea, în primul rând Piaţa Unirii, recent renovată, înconjurată de multe clădirile istorice. Aici vom întâlni şi Palatul Vulturul Negru, care este emblematic pentru stilul Art Nouveau. De asemenea, monumentul  nostru, Biserica cu Lună, funcţionează cu un mecanism vechi de sute de ani şi indică fazele lunii. Apoi, mergând în jos, spre Sinagoga Neologă Sion, şi ea renovată frumos în ultimii ani, vom ajunge în cetatea Oradea, restructurată. Veţi vedea Şanţul Cetăţii, Muzeul Cetăţii şi tot ce ţine de arta şi de stilul medieval. Turistul va fi plăcut impresionat de multitudinea de evenimente care se desfăşoară în Oradea: Festivalul Medieval, Zilele Recoltei, European Music Open Festival. Continuăm tradiţia evenimentului Street Food. În centru, în jurul piaţetei şi al monumentelor principale avem diverse puburi şi cafenele. Şi, tot pentru tineri, avem o mulţime de festivaluri, dintre care cele consacrate sun acelea de film: TIFF, Next. De asemenea, există multe cluburi în care tinerii îşi pot petrece seara."


Tot în centrul oraşului veţi găsi frumoasele clădiri ale Teatrului de Stat Oradea şi ale Filarmonicii. Aici, în serile de la sfârşit de săptămână, se dau reprezentaţii care duc mai departe în timp tradiţia culturală a vechii aşezări. Muzica rămâne, bineînţeles, universală în timp ce spectacolele de teatru sunt susţinute în limba română şi în limba maghiară. Adrian Dubere, şeful Centrului Naţional de Promovare şi Informare Turistică din judeţul Bihor ne propune să ieşim din Oradea şi să ne îndreptăm spre două staţiuni balneoclimaterice foarte apropiate de oraş. "După Oradea, la doar câţiva km, cu maşina, cu un taxi sau cu mijloacele de transport în comun, se poate ajunge uşor la Băile Felix, unde avem centre de tratament pentru toate gusturile şi buzunarele. Foarte aproape se află şi Băile 1 Mai, cu centre de tratament, Aqua Park-uri în care îţi poţi petrece un sfârşit de săptămână sau toată săptămâna la piscină. De asemenea, băile noastre termale sunt renumite. În interiorul Aqua Park-urilor sunt organizate diferite manifestări, cum ar fi Spuma Party, iar copiii sunt distraţi de diverse trupe de entertainment. Sunt evenimente organizate în fiecare zonă a staţiunii Băile Felix, de către operatorii de turism, pentru ca turistul să fie captivat şi antrenat în timpul şederii la Băile Felix."


Iată şi o ofertă pentru cei care îşi doresc o vacanţă activă. "Avem mai multe variante. Dacă dorim dumeţii, avem Avenul Betfia, o zonă la vreo 2,3 km de Băile 1 Mai. Avem zona sălbatică Padiş, Pădurea Craiului, unde natura îşi dezvăluie frumuseţile prin peşterile vizitabile din zonă, Via Ferrata şi toate traseele de trekking care se pot face în natură, pentru diferite vârste şi diferite grade de dificultate. Pentru un sejur mai liniştit putem ajunge în satul de vacanţă Vârtop, unde atât turiştii tineri cât şi ceilalţi, atât vara cât şi iarna, se pot bucura de linişte şi de sporturile pe care le pot practica acolo: mountain bike, drumeţii, căţărări. Familiile au spaţii destinate în care pot degusta mâncarea noastră tradiţională. Avem oferte pentru toată lumea şi pentru toate vârstele."


Din fericire, spune Adrian Dubere, şeful Centrului Naţional de Promovare şi Informare Turistică din judeţul Bihor, în Bihor, mai există locuri în care meşteşugarii pot fi văzuţi lucrând. "La Vadul Crişului sunt meşteri populari care pot fi văzuţi lucrând. Este vorba de arta olăritului. Însă va exista un centru de olărit în acea zonă. Pe demonstraţiile de artă a meşteşugului, turiştii vor putea încerca să facă şi ei o oală. Mai departe, zona Beiuşului este reprezentativă pentru lăzile de zestre. Mai avem câţiva meşteri care încă mai pot arăta turiştilor şi arta realizării unei lăzi de zestre. Mai avem şi vestita vioară cu goarnă, care este specifică zonei Bihorului. Se poate vedea meşterul care lucrează la realizarea acestui instrument. Nu rataţi nici Festivalul Plăcintelor. Mai avem tradiţii şi obiceiuri şi încercăm să le reînviem prin diverse manifestări."


Şi, când ajungeţi în Oradea, nu uitaţi că orice vacanţă poate începe de la Centrul de Informare Turistic. Adrian Dubere, şeful Centrului.  "Pe noi ne pot găsi în orice zi a săptămânii, de luni până duminică, între orele 9.00 şi 17.00, în centru, chiar lângă Teatrul Regina Maria. La Centrul de Informare şi Promovare Turistică, din cadrul Consiliului Judeţean Bihor, le oferim informaţii cu privire la atracţiile turistice, cazare, mijloace de transport, ghizi care i-ar putea informa despre municipiul Oradea, despre natură. Avem ghizi specializaţi şi în domeniile cultură şi religie. Le oferim absolut toate informaţiile de care au nevoie, de la zborurile de pe Aeroportul Internaţional Oradea, pentru cei care vor să vină şi plece de la noi, de la materiale şi broşuri de informare turistică. Conform cazărilor, Institutul Naţional de Statistică ne-a informat despre o creştere a numărului de turişti străini şi români. Şi noi am primit mai mulţi turişti la centrul nostru, au venit tocmai din Australia, Coreea, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, ţara noastră vecină, Austria, Germania, dar şi Olanda. Sunt mulţi care vin cu avionul din Anglia, Spania, Italia. Am avut reacţii foarte pozitive. Sunt plăcut impresionaţi de cultura noastră, de tradiţii, inclusiv de cultura, clădirile şi istoria bogată a oraşului Oradea. De asemenea, se ştie că bucătăria ardeleană şi transilvăneană e foarte diversificată şi bogată."


Aşadar, diversitatea culturală, istorie, frumuseţi ale naturii, băi termale, viaţa de seară şi cea mondenă a oraşului Oradea, ospitalitatea bihorenilor. Iată ingrediente ale unei vacanţe reuşite! 


www.rri.ro
Publicat: 2018-05-10 13:08:00
Vizualizari: 1245
TiparesteTipareste