Jurnal românesc - 16.04.2018

jurnal românesc - 16.04.2018 Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a propus semnarea unui memorandum de colaborare între România şi Spania privind posibila întoarcere acasă a românilor care doresc acest lucru.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a propus semnarea unui memorandum de colaborare între România şi Spania privind posibila întoarcere acasă a românilor care doresc acest lucru. Demnitarul a făcut propunerea în cadrul întrevederii pe care a avut-o la Madrid cu viceministrul pe probleme de migraţie, Marina del Corral. Aceasta a acceptat propunerea, menţionând că cele două ţări împărtăşesc experienţe comune privind migraţia. Natalia Intotero a prezentat campania ce va fi lansată în luna mai - "Informare acasă! Siguranţă în lume!" - precum şi programele pe care Guvernul le implementează în sprijinul românilor care şi-ar dori să revină acasă. Ministrul s-a întâlnit, la Madrid, şi cu reprezentanţii asociaţiilor româneşti. Potrivit corespondentului TVR, românii de la Madrid au cerut sprijin pentru proiectele ONG-urilor care susțin păstrarea identității culturale. Simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene Diaspora Restart a fost un alt subiect discutat la Ambasada României din Madrid, după ce mulți compatrioți s-au plâns de numărul mare de piedici administrative. Demnitarul a avut întrevederi şi cu primarul orașului Castellon de la Plana, Amparo Marco Gual, și cu mediul asociativ românesc din comunitatea valenciană. Intotero i-a mulţumit primarului spaniol pentru sprijinul acordat comunității românești, pentru colaborarea pe care o are cu autoritățile române în cadrul parteneriatului de înfrățire cu orașul Târgoviște. Observatorul Imigrației din Spania precizează că peste 1 milion de români dețin rezidența legală în această țară, în timp ce evidența populației coboară numărul la 700 de mii. Aproape jumătate dintre ei contribuie la fondul asigurărilor sociale și în jur de 40 de mii sunt întreprinzători.


Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut, sâmbătă, o întrevedere cu reprezentanții comunității românești din Cernăuți. Întâlnirea a prilejuit o trecere în revistă a situației exercitării drepturilor persoanelor aparținând minorității românești din Ucraina. În dialogul cu autoritățile ucrainene, partea română a reiterat mesajele ferme privind necesitatea prezervării drepturilor etnicilor români, în special dreptul la educație în limba maternă. Dan Neculăescu a avut o întrevedere cu conducerea autorităților regionale și locale, transmițând necesitatea identificării unei soluții durabile care să răspundă interesului legitim al comunității românești din Ucraina de a beneficia de dreptul la educație în limba maternă, la toate nivelurile.


La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău va avea loc, între 18 - 20 aprilie, cea de-a III-a ediţie a conferinţei 'Patrimoniul cultural românesc - Centenar 2018'. Potrivit unui comunicat al Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni, 'conferinţa îşi propune crearea unui cadru de discuţii între specialiştii din domeniul culturii din România, Republica Moldova, din comunităţile româneşti din jurul graniţelor ţării şi diaspora, în vederea sprijinirii unor viitoare acţiuni de cooperare culturală, dar şi pentru identificarea şi difuzarea elementelor culturale ale spaţiului românesc'. La eveniment vor participa specialişti şi personalităţi din România, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi diaspora. Proiectul se înscrie în Programul strategic al Institutului pe anul 2018 - 'Spaţiul cultural comun românesc - Centenar Marea Unire 1918 - 2018'.


www.rri.ro
Publicat: 2018-04-16 12:08:00
Vizualizari: 589
TiparesteTipareste