UPDATE Reacţia MAE la situaţia din Siria

update reacţia mae la situaţia din siria Reacţiile nu au întârziat să apară după atacurile lansate de SUA, Franţa şi Maria Britanie în Siria.

UPDATE

 

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti reiterează condamnarea fermă a utilizării armelor chimice în orice circumstanțe, în orice împrejurare, comiterea unor asemenea acte neavând nicio justificare. Rapoartele îngrijorătoare privind un atac cu arme chimice la 7 aprilie 2018, împotriva populației din localitatea Douma din Siria, trebuie investigate de urgență, de o manieră independentă și imparțială. MAE pledează pentru tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unui asemenea act.

 

Acțiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie și Franța, la data de 14 aprilie, constituie o reacție fermă la atrocitățile soldate cu numeroase victime în rândul populației civile din Douma, confruntată cu consecințele devastatoare ale unui război care trebuie încheiat cât mai curând. România este solidară cu aliații şi partenerii săi strategici.

 

Ministerul Afacerilor Externe reafirmă necesitatea soluționării conflictului din Siria, care a provocat suferință populației siriene. Consideră, de asemenea, esențial ca toate părțile implicate în dosarul sirian să continue să sprijine activ demersurile ONU destinate încheierii acestei crize, pe baza rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, în special a Rezoluției 2254/2015 și a Comunicatului de la Geneva (2012).

-------

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel sâmbătă la statele membre să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea conduce la o escaladare a situaţiei după atacurile occidentale asupra Siriei. El şi-a amânat o vizită în Arabia Saudită pentru a gestiona urmările acţiunii militare lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa.

 

Cele 3 ţări occidentale au lansat atacuri asupra unor obiective în Siria, susţinând că au atacat în special unităţi de producţie de arme chimice de care, conform Occidentului, ar dispune regimul lui Bashar al-Assad. Această operaţiune comună a avut loc la o săptămână după anunţul privind un atac chimic la Douma, în apropiere de Damasc, atribuit de Occident forţelor guvernamentale şi care s-ar fi soldat cu peste 40 d emorţi.

 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat că Uniunea Europeană 'va rămâne alături de aliaţii săi de partea justiţiei'. 'Atacurile SUA, Franţei şi Marii Britanii arată clar că regimul sirian, alături de Rusia şi Iran, nu poate continua această tragedie umană, cel puţin nu fără costuri', a scris Tusk pe Twitter.

 

Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că guvernul său 'susţine' atacurile occidentale care au vizat regimul sirian, o 'intervenţie militară necesară şi corespunzătoare'. Israelul şi Turcia şi-au exprimat sprijinul sâmbătă pentru atacurile desfăşurate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria, în timp ce Iranul, aliat al Damascului, le-a condamnat 'ferm', atrăgând atenţia asupra 'consecinţelor regionale'.

 

Rusia nu şi-a folosit sistemele de apărare antiaeriană din Siria pentru a contracara atacurile occidentale asupra unor instalaţii ale regimului de la Damasc, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova. Anterior, Ministerul a spus că SUA şi aliaţii lor au lansat peste 100 de rachete asupra Siriei, iar 'un număr semnificativ' dintre ele au fost interceptate de forţele siriene.

 

Rusia a anunţat sâmbătă convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacurile desfăşurate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului de la Damasc.


www.rri.ro
Publicat: 2018-04-14 11:46:00
Vizualizari: 873
TiparesteTipareste