Români în lume - 20.02.2018

români în lume - 20.02.2018 Institutul Cultural Român de la Viena organizează, miercuri, un recital al tânărului pianist Cadmiel Boţac, în cadrul Stagiunii muzicale ICR Viena 2018.

Institutul Cultural Român de la Viena organizează, miercuri, un recital al tânărului pianist Cadmiel Boţac, în cadrul Stagiunii muzicale ICR Viena 2018. Repertoriul va cuprinde lucrări de George Enescu, Ludwig van Beethoven şi Frédéric Chopin. Cadmiel Boţac (n.1997) a început studiul pianului în oraşul natal (Sighetu Marmaţiei) la vârsta de 4 ani. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câştigând deja primul concurs naţional. Au urmat alte premii naţionale şi internaţionale, cele mai importante fiind cele obţinute la concursul "Young Virtuosov" ( Zagreb, Croaţia) şi la concursul "Dinu Lipatti" (Bucureşti). A susţinut concerte şi recitaluri în România, Luxemburg, Croaţia, Italia, Franţa, Rusia şi SUA.

 

Galeriile româneşti Eastwards Prospectus şi Ivan, ambele din Bucureşti, au fost selectate de Comitetul de organizare al celei de-a 38-a ediţii a Târgului Internaţional de Artă Contemporană ARCO Madrid la secţiunile "Opening", respectiv "Programul general". Ambele galerii beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid pentru a prezenta, între 21 şi 25 februarie, lucrări ale artiştilor Paul Neagu, Mădălina Zaharia  şi Damir Očko.

 

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Kelim Choreography Center, vă invită la spectacolul de dans contemporan Keep it Real, în regia lui Sergiu Matiş. Evenimentul va avea loc pe 22 februarie la Kelim Choreography Center.Keep it Realeste dansat de cyborgi, zombi, corpuri alienate şi animate. Aceste corpuri strâmbe sunt aduse în sfera vizibilului, dezvăluind dinamica pervertită a mecanismului capitalist şi punând la îndoială ceea ce este considerat ca acţiune politică.

 

In perioada 26 februarie - 13 martie se desfăşoară Zilele filmului românesc la Leipzig: Leaving (To) Romania.Cele zece lungmetraje şi trei scurtmetraje incluse în program, toate titluri notabile ale cinematografiei româneşti din ultimul deceniu (inclusiv coproducţii cu o contribuţie semnificativă românească), prezintă aspecte legate de experienţa migraţiei din şi în România. In deschidere, pe 26 februarie, va rula FIXEUR(ficţiune, România-Franţa, 2016) regia Adrian Sitaru. Potrivit statisticilor, România este a doua ţară din lume, după Siria, cu cel mai mare număr de persoane care au emigrat în ultimii 15 ani. În prezent, diaspora românească este estimată la 4 milioane de persoane, în timp ce populaţia care trăieşte în interiorul graniţelor a scăzut la 20 de milioane de locuitori. Nu este deloc surprinzător faptul că migraţia postcomunistă din România reprezintă un subiect deosebit de atrăgător pentru realizatorii de filme şi documentare, o altă temă la fel de importantă fiind şi evadarea din România comunistă. Cu toate acestea, în ultimii ani, deoarece economia locală a continuat să crească, iar viaţa în Occident a devenit mai dificilă decât înainte, mulţi români s-au întors acasă.

 

Cu ocazia Mărţisorului, Institutul Cultural Român de la Varşovia vă invită, pe 1 martie, la un concert de muzică tradiţională românească în interpretarea Doinei Lavric (voce şi cobză) la  sediul Ambasadei României din capitala Poloniei. Doina Lavric aduce în scenă o lume de demult, o lume ce părea uitată. Cântă despre dragoste şi despre suferinţele pe care dragostea le stârneşte, cântă despre nenoroc şi despre necaz, despre suferinţa despărţirii şi despre durerea singurătăţii, cântă ca să-şi potolească sufletul. Mai cântă cantece cu haz ce se ziceau odată la şezători..


www.rri.ro
Publicat: 2018-02-20 12:10:00
Vizualizari: 749
TiparesteTipareste