Dosarul Schengen

dosarul schengen Pregătită de ani buni să adere la Spațiul Schengen, România forțează intrarea în spațiul de liberă circulație, în contextul în care va deține președinția UE în prima jumătate a anului 2019.

Prevăzută iniţial pentru 2011, aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie, alături de Bulgaria, a fost amânată în mod repetat, Olanda remarcându-se ca principal opozant. Motivele invocate de-a lungul timpului ţin de neîndeplinirea unora dintre obiectivele asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prin care Comisia Europeană monitorizează parcursul Justiției în România, încă de la aderarea la UE, în 2007. Ele sunt legate de corupţie, justiţie şi combaterea crimei organizate, deşi, în mod formal, nu ar trebui făcute conexiuni între aderarea la Schengen şi MCV.

 

Subiectul rămâne unul de interes maxim pentru Bucureşti, unde ministrul pentru afaceri europene, Victor Negrescu, declară că România îşi va căuta dreptatea dacă nu primeşte ceea ce i se cuvine în dosarul Schengen. Într-un interviu acordat Radio România, el a precizat că, după părerea sa, Bucureștiul ar putea cere un vot privind aderarea la spaţiul de liberă circulație în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, în a doua parte a anului, sau chiar în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE din 2019:“Dacă România va supune la vot aderarea, va supune ştiind şi fiind sigură că va adera la Spaţiul Schengen. Noi nu vrem să mai fim în situaţia pe care au întâlnit-o alte guverne, de a veni cu această propunere şi a retrage votul. Fie supunem la vot, votăm şi trecem, fie, pur şi simplu, ne căutăm dreptatea acolo unde se poate căuta atunci când un stat nu este respectat.”

 

România are inclus Schengen-ul în Tratatul de Aderare, spune Victor Negrescu, și îndeplineşte toate condițiile de aderare la spațiul de liberă circulație: “Cred că trebuie să pornim de la realitatea că România îndeplineşte toate condiţiile şi toate criteriile pentru a adera la Spaţiul Schengen. Suntem în curs de a elabora o strategie coerentă în acest sens, cu rezultate palpabile. Noi credem că România are acest drept şi este un drept de natură politică şi un drept de natură şi juridică de a adera la Spaţiul Schengen. Suntem dispuşi în a dialoga cu statele partenere, deşi nu există argumente împotriva aderării noastre.”

 

Subiectul a fost abordat și săptămâna trecută la Bruxelles, unde șeful statului roman, Klaus Iohannis, a discutat cu președintele CE, Jean-Claude Juncker. Înaltul oficial european a atras atenția că, în cazul în care recentele modificări la Legile Justitiei vor intra în vigoare asa cum au fost votate de Parlamentul de la București, discuțiile despre aderarea României la Spațiul Schengen și cele referitoare la ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), se vor purta în alți termeni. De asemenea, Juncker a apreciat că statul de drept a făcut progrese remarcabile în România, iar Executivul comunitar nu va accepta pași înapoi. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-02-09 12:31:00
Vizualizari: 800
TiparesteTipareste