Mâncăruri din Maramureş

mâncăruri din maramureş Având influenţe ale bucătăriei maghiare şi austriece, regiunea istorică a Maramureşului se remarcă printr-o mulţime de supe şi ciorbe, adunate sub termenul de zămuri.

 

Având influenţe ale bucătăriei maghiare şi austriece, regiunea istorică a Maramureşului se remarcă printr-o mulţime de supe şi ciorbe, adunate sub termenul de zămuri, precum şi prin multe alte preparate, cum ar fi tocănitele, papricaş, balmoşul şi gomboţi, acele găluşti cu prune pe care le întâlnim în Ungaria şi în Serbia, dar şi în Transilvania de unde au trecut munţii pentru a-i delecta şi pe românii din exteriorul arcului carpatic. În Maramureş se găteşte cu multă untură de porc, la fel ca şi în Transilvania. Brânza şi smântâna sunt folosite la multe preparate. Se fac sarmale în foi de varză, stropite cu smântână, bulz, clătite cu brânză de vaci şi smântână, care se pun la cuptor. Un preparat specific este găina, umplută cu ficat şi cu legume, unsă cu untură de porc şi pusă pe jar.

 

Un alt fel de mâncare specific Ţării Maramureşului, uşor de preparat şi, în acelaşi timp, gustos şi săţios, este mămăliga cu brânză şi jumări. Se mai face şi mămăligă în straturi sau, după cum se mai spune, în pături. Într-un ceaun se face o mămăligă obişnuită, după care se unge cu unt un alt vas care se încinge până când untul se topeşte integral. Se pune un prim strat de mămăligă, gros de vreo două degete, iar deasupra un strat de caş peste care se pune un strat subţire de mămăligă. În continuare se pun straturi de mămăligă şi din diferite brânzeturi. Astfel, se pune telemea, apoi mămăligă, un strat de urdă, din nou mămăligă, în continuare brânză de burduf şi iarăşi mămăligă, iar la sfârşit caşcaval amestecat cu smântână. Vasul se dă la cuptor la foc mic, iar mămăliga în pături se serveşte cu un pahar de horincă, adică o ţuică de prune dublu distilată.

 

În perioada toamnei, la Baia Mare este organizat Festivalul castanelor deoarece în Maramureş există castani comestibili din care se face obţine piure, consumat ca desert, cu frişcă. Pentru a obţine acest desert, avem nevoie de un kilogram de castane comestibile care, după ce au fost crestate cu un cuţit, se pun la fiert timp de jumătate de oră, după care îndepărtăm coaja, iar miezul îl pasăm sau îl punem în mixer. Adăugăm trei lunguri de zahăr, puţin unt şi câteva picături de esenţă de rom şi omogenizăm pentru a obţine piureul de castane. Se serveşte cu frişcă deasupra căreia se pune ciocolată rasă. 

 


www.rri.ro
Publicat: 2018-02-02 13:17:00
Vizualizari: 1760
TiparesteTipareste