Pregătiri pentru ediţia aniversară a FITS

pregătiri pentru ediţia aniversară a fits Ajuns uimitor de repede la o amploare extraordinară, care îl situează alături de festivalurile de la Edinburgh şi Avignon, FITS are deja programul internaţional confirmat în totalitate.

Cel mai cunoscut festival de artele spectacolului din România, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), se pregăteşte pentru a 25-a ediţie, care se va desfăşura între 8 şi 17 iunie 2018 sub tema „Pasiune”. Ajuns uimitor de repede la o amploare extraordinară, care îl situează alături de festivalurile de la Edinburgh şi Avignon, FITS are deja programul internaţional confirmat în totalitate.

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi preşedintele FITS: „Îl vom avea pe Hideki Noda, directorul artistic de la Tokyo Metropolitan Theatre, cu „One Green Bottle”, o coproducţie Tokyo Metropolitan Theatre şi Teatrul Naţional din Londra. Este o comedie absolut excepţională, un spectacol care se joacă în limba engleză, cu domnul Hideki Noda în rol de femeie; de asemenea, cu doi mari actori, un actor de Noh şi un actor de Kabuki. Vom avea, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai importante teatre nu numai din Israel, ci din lume. Este vorba despre Gesher Theatre, care vine cu spectacolul „Yakish and Poopche”, după Hanoch Levin, probabil cel mai important dramaturg al Israelului. Wajdi Mouawad revine la Sibiu cu unul dintre cele mai tulburătoare spectacole regizate şi jucate de el. Este vorba despre „Inflammation Du Verbe Vivre”, producţie Théâtre de la Colline. Atât Wajdi Mouawad, cât şi Hideki Noda vor primi câte o stea pe Aleea Celebrităţilor. O vom avea la Sibiu pe Isabelle Huppert într-un spectacol al lui Jan Fabre, „Je Suis Un Boeuf”. Îl readucem pe Thomas Ostermeier, cu „Reîntoarcerea la Reims”/ „Returning to Reims”, producţie Schaubühne Berlin. De asemenea, revine la Sibiu regizorul Luk Perceval, cu toată trilogia după Émile Zola, pe care ne-am aventurat să o coproducem împreună cu Thalia Theater Hamburg. Vom aduce, de asemenea, Det Norske Teatret din Oslo, unul dintre cele două mari teatre ale Norvegiei, cu „Din jale se întrupează Electra”/ „Mourning Becomes Electra”.  Readucem la Sibiu, după mulţi ani, Les Ballets Jazz de Montreal, cu două spectacole diferite. Suntem foarte mândri că putem să îi aducem, pentru că este una dintre cele mai importante companii de dans din lume. Pentru prima dată în România, vine Alexandrinsky Theatre din Sankt Petersburg. Este o victorie extraordinară că putem să îl aducem pe Valery Fokin, unul dintre cei mai mari regizori ai Rusiei din toate timpurile şi cel care conduce Centrul Meyerhold de la Moscova. Teatrul Alexandrinsky vine cu spectacolul „Al dumneavoastră Gogol”, premiat cu Golden Mask”.

 

Dansul ocupă, ca de obicei, un loc special la FITS. Printre invitaţii de anul acesta se află spectacolul „FLEXN”, în regia lui Peter Sellars şi coregrafia lui Reggie (Regg Roc) Gray. Tot din lumea dansului mai vin la a 25-a ediţie a FITS Kibbutz Contemporary Dance Company, cu spectacolul „Mother's Milk”, coregrafele Marie Chouinard şi Michele Noiret.

Dintre premierele din această stagiune a Teatrului Naţional „Radu Stanca” care vor fi prezentate în festival face parte şi un mult aşteptat proiect de teatru kabuki, aflat încă în lucru. Este vorba despre spectacolul „The Scarlet Princess of Edo”, la care regizorul Silviu Purcărete lucrează împreună cu scenograful Dragoş Buhagiar şi cu compozitorul Vasile Şirli. În distribuţia spectacolului vor fi în exclusivitate actori ai Teatrului Naţional din Sibiu şi studenţi şi masteranzi din Şcoala de teatru de la Sibiu. Constantin Chiriac: „Cu această premieră vom inaugura şi Sala Kabuki, făcută după toate regulile kabuki de Dragoş Buhagiar. Este spaţiul paralel cu Sala Faust, în Fabrica de Cultură. Vom avea inclusiv balconaşe, felul în care se prelungeşte sala kabuki în public, cu spaţii special rezervate, exact ca la Teatrul Naţional Kabuki din Japonia. Seria a doua de repetiţii va începe în 14 aprilie. În decembrie am avut o întâlnire cu toată echipa, inclusiv cu domnul Nobuaki Tomita, care s-a deplasat special şi a făcut un moment miraculos: ne-a arătat cum se poate ca, în zece secunde, un actor să poată avea zece costume diferite. De asemenea, ne-a arătat un material pe care numai domnia sa îl produce, care poate căpăta diverse culori, în funcţie de intensitatea luminii. Suntem foarte mândri că s-a alăturat acestui proiect cel mai important creator de kimonouri din Japonia, domnul Nobuaki Tomita, unul dintre cei mai renumiţi artişti de la Hollywood”.

 

Potrivit directorului Constantin Chiriac, „The Scarlet Princess of Edo” va fi primul spectacol, dintre cele trei invitate, care va inaugura Jocurile Culturale şi Olimpice de la Tokyo, în 2020.

 

Pentru cei interesaţi, până la data de 23 martie se mai fac înscrieri pentru Bursa de Spectacole  de la Sibiu, structură asociată Festivalului şi organizată de Teatrul Naţional „Radu Stanca”. De la prima ediţie organizată în 1997, Bursa de Spectacole s-a dezvoltat şi a devenit o importantă reţea culturală, mijlocind legătura dintre festivaluri şi artişti, companii independente sau instituţii de stat, din domeniul artelor spectacolului. Anual, peste 300 de participanţi din întreaga lume se întâlnesc la Sibiu pentru a stabili conexiuni în vederea realizării unor posibile parteneriate viitoare. Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 11-16 iunie 2018. 


www.rri.ro
Publicat: 2018-01-13 13:30:00
Vizualizari: 798
TiparesteTipareste