Români în lume - 03.01.2018

români în lume - 03.01.2018 Vernisajul expoziţiei #fast food, expoziţia personală a artistei Ana Ştefania Andronic (Buzu) va avea loc, joi, la Five Plus Art Gallery din Viena.

Vernisajul expoziţiei #fast food, expoziţia personală a artistei Ana Ştefania Andronic (Buzu) va avea loc, joi, la Five Plus Art Gallery din Viena, iar expoziţia va putea fi vizitată până pe 31 ianuarie. Membră din 2014 a Uniunii Artiştilor Plastici, Ana Ştefania Andronic (Buzu) a urmat cursurile de grafică de la Liceul de Artă "Nicolae Tonitza" şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti - Facultatea de Arte Plastice, secţia de Grafică. Artista a fost protagonista mai multor expoziţii personale: de artă digitală, de design vestimentar, de artă decorativă, în ţară şi străinătate.

 

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduieşte, până pe 19 ianuarie, expoziţia de pictură şi grafică "Magia penelului" semnată de artistul israelian de origine română Baruch Elron, care a trăit între anii 1934-2006. Expoziţia, dedicată celebrării Zilei Naţionale a României, cuprinde 22 lucrări de dimensiuni medii şi mari de pictură şi grafică, realizate atât în perioada studiilor sale universitare de specialitate, cât şi în ultima parte a creaţiei sale artistice. Evenimentul de la Tel Aviv reprezintă un periplu de la începuturi până în prezent prin universul artistic inedit al pictorului Baruch Elron, reprezentant al curentului realism fantastic, discipolul maestrului Corneliu Baba, şi unul dintre cei mai apreciaţi artişti israelieni contemporani de origine română. Baruch Elron s-a născut în 1934 la Bucureşti. În 1954, începe să studieze la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, avându-i ca profesori pe maeştrii  Baba, Ciucurencu, Steriadi,  Molnar la grafică. În anii studenţiei, fiind foarte apreciat, a fost trimis la Moscova, Praga, Budapesta. Deja în 1958, obţinea premiul pentru excelenţă al expoziţiei de la Sao Paulo, Brazilia şi, un an mai târziu, premiul Festivalului Tineretului, la Moscova. Anul 1963 avea să însemne o nouă plecare şi o nouă ţară, de data aceasta, cea definitivă, în Israel.

 

ICR Stockholm şi Ambasada României în Regatul Suediei marchează Ziua Internaţională a Holocaustului, comemorată în această ţară pe 27 ianuarie, printr-un eveniment dedicat acestui subiect. Astfel, pe 22 ianuarie va avea loc, la sediul institutului, o discuţie în limba suedeză între scriitorii Hédi Fried şi Ola Larsmo, pe o temă de mare interes în presa suedeză recentă, şi anume modul de abordare a acestei traume istorice în contextul social şi politic actual, impregnat de o tot mai acută exacerbare a mişcărilor şi ideilor radicale, naţionaliste, populiste, xenofobe şi antidemocratice. Hédi Fried, nascuta in 1924 la Sighet, actualul Sighetul Marmaţiei, a fost deportată în timpul celui de-al doilea Război Mondial, împreună cu o mare parte din populaţia de origine evreiască din zonă. A supravieţuit lagărelor de la Auschwitz şi Bergen-Belsen, iar după război şi-a găsit adăpost în Suedia, la invitaţia Crucii Roşii.

 

Cântăreaţa Antonia, în vârstă de 28 de ani, a fost inclusă şi în anul 2017, în topul anual al celor mai frumoase 100 de femei din lume, clasament realizat de una dintre cele mai prestigioase publicaţii internaţionale, Independent Critics. Topul cuprinde celebrităţi din toate domeniile: muzică, actorie, sport, modă. Dacă în 2016, cântăreaţa s-a clasat pe locul 27, în 2017 a urcat pe locul 11, surclasând nume precum Natalie Portman, locul 50, sau Emma Watson locul 14. Independent Critics, cunoscută pentru alegerile inedite, a desemnat-o cea mai frumoasă femeie din lume pe actriţa americană de origine filipineză Liza Soberano, în vîrstă de 19 ani.


www.rri.ro
Publicat: 2018-01-03 12:12:00
Vizualizari: 813
TiparesteTipareste