Câştigătorii concursului “Maramureş – cultură şi tradiţii în inima Europei”

câştigătorii concursului “maramureş – cultură şi tradiţii în inima europei” Radio România Internaţional a premiat ascultătorii care au participat la concursul de cultură generală "Maramureş - cultură şi tradiţii în inima Europei".

 

Dragi prieteni, Radio România Internaţional v-a invitat până la 30 noiembrie 2017, data poştei, să participaţi la un concurs de cultură generală cu titlul "Maramureş - cultură şi tradiţii în inima Europei". A fost un concurs dedicat unuia dintre cele mai frumoase şi vizitate judeţe din România, Maramureş, situat în nordul ţării.

 

Concursul a trezit interesul dvs. şi am primit 301 răspunsuri corecte şi complete. Vă mulţumim şi vă invităm să participaţi şi la alte concursuri.

 

Premiile şi menţiunile concursului sunt obiecte de promovare culturală a Maramureşului. Concursul a fost organizat împreună cu Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria Municipiului Baia Mare, Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Filiala Baia Mare a Uniunii Artştilor Plastici, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului.

 

Din emisiunile RRI, de pe site sau profilurile Facebook, Google+ şi LinkedIn aţi putut afla răspunsurile la întrebări.

 

Concursul s-a încheiat la 30 noiembrie 2017, data poştei. Până să aflaţi cine sunt câştigătorii, vă reamintim întrebările la care v-am invitat să răspundeţi:

 

- În ce parte a României se află judeţul Maramureş? Răspuns corect: în nord.

- Cum se numeşte un vestit monument de artă funerară, una dintre principalele atracţii ale zonei? Răspuns corect: Cimitirul Vesel de la Săpânţa.

- Câte biserici meramureşene din lemn sunt incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO? Răspuns corect: 8.

- Care este oraşul reşedinţă de judeţ? Răspuns corect: Baia Mare.

 

Acum putem derula lista câştigătorilor.

 

Cele 30 de Menţiuni au revenit ascultătorilor sau utilizatorilor de Internet: Li Xue, din China, Emad Ali Abdel Wahed, din Irak, Vitali Efimenko, din Belarus, care a scris Secţiei Ucrainene, Farid Boumechaal, din Algeria, Marco Botatti, Maria Riello, Massimo De Muro şi Simona Baj, toţi 4 din Italia, Anton Bostanjiev, Alexei Saropiatov şi Nikolai Larin, toţi 3 din Rusia, Marek Pis, din Polonia, care a scris Secţiei Ruse, David Iurescia din Argentina, Aylton José Cordeiro Gama, Alberto Hindeburgo Fetter şi Henrique José Dantas Felinto, toţi 3 din Brazilia, José Luis Corcuera din Spania, Freddy Armijo Ramírez, din Chile, Marco Hommel, din Austria, Hemsagar Naik, din India, Kanwar Sandhu, din Canada, David Harrington, din Marea Britanie, Michael Cunningham, din Australia, Jonathan Murphy, din Irlanda, Henk Poortvliet, din Olanda, Arthur Lucas Santos Gomes, din Brazilia, Jaroslaw Jedrzejczak, din Polonia, Stefan Stanev, din Bulgaria, Tim Arne, din  Estonia, şi Jean-François Le Fillarte, din Germania, ultimii 6 câştigători scriind cu toţii Secţei Engleze.

 

Farid Boumechaal, din Algeria, care a scris Secţiei Franceze, argumenta: "Sunt un ascultător fidel al RRI şi ascult întotdeauna programele şi emisiunile referitoare la România şi la locurile turistice cele mai cunoscute. Aşa aflu amănunte despre obiective turistice, precum şi despre tradiţiile din România."

 

Anton Bostanjiev, din Rusia, a afirmat: "Ascult RRI în format analogic, iar atunci când nu am posibilitatea să ajung la aparatul de radio, ascult pe Internet. Îmi place RRI pentru că transmiteţi emisiuni interesante despre cultura şi viaţa din România, despre oameni interesanţi".

 

Cele 20 de Premii III au revenit ascultătorilor sau useri: Xue Fei şi Li Ming, ambii din China, Georg Pleschberger, din Austria, Rachid Dahmani, din Algeria, Munif Ben Mahfouz, din Tunisia, Natalia Zabolotna, din Ucraina, Amady Faye, din Senegal, Antonella Monti şi Dino Antonio Rossetto, ambii din Italia, Nikolai Prigodici (Belarus), Anatoli Klepov, din Rusia, Fabio Calpa Caicedo din Columbia, Art  R. Wormald, din Canada, care a scris Secţiei Spaniole, Heimer Sia, din Filipine, care a scris Secţiei Engleze, Chris Smolinski, din SUA, Hans Verner Lollike, din Danemarca, Shariful Islam Sharif şi Naz Parvin, ambii din Bangladesh, Gita Chakrabarty, din India, şi Ali Shahzad Chadhar, din Pakistan.

 

Amady Faye, din Senegal, ne explica: "Povestirile de călătorie spun că Maramureşul este unul dintre judeţele cele mai frumoase din România, cu peisaje pitoreşti, care îţi taie respiraţia. Imaginile pe care le-am văzut pe Internet confirmă faptul că această zonă din nordul României este un paradis pe Pământ. Am constatat că Maramureşul chiar merită vizitat, aşadar am decis să particip la acest concurs. De ce ascult emisiunile RRI? Pentru că radioul vostru îmi oferă emisiuni de înaltă calitate despre România".

 

Anatoli Klepov, din Rusia, argumenta concis: "Mă bucur să particip la concursul dedicat Maramureşului. De fiecare dată când particip la concursuri aflu lucruri noi despre România. Trecutul şi prezentul stau alături".

 

20 Premii II au revenit următorilor: compatrioata noastră Ramona Bărbulescu, din Spania, Chu Changrong şi Liu Fajian, ambii din China, Fritz Andorf, din Germania, Abdel Razzak Qasmi, din Algeria, Volodimir Bondar, din Ucraina, Christian Ghibaudo şi Bernard Launay, ambii din Franţa, Ernesto Gandini şi Stefano Citterio, ambii din Italia, Serghei Koleşov, din Ucraina, care a scris Secţiei Ruse, Serghei Bezenkov, din Rusia, Juan Pablo Caja, din Spania, Fábio Júnior da Silva, din Brazilia, Freddy Ampuero Saldivia, din Chile, Brian Kendall, din Marea Britanie, Kraig Kirst, din SUA, Radhakrishna Pillai şi Deepak Kumar, ambii din India, şi Adrian Micalleff, din Malta.

 

Compatrioata noastră Ramona Bărbulescu, din Spania, a transmis următoarea argumentare: "Tocmai am aflat de acest concurs. Locuiesc în Coslada (Spania) şi vă ascult la muncă pe net de câte ori am ocazia, e o punte de legatură cu ţara şi apreciez informaţiile oferite. Este singurul post de radio pe care l-am găsit cu o informaţie atât de largă. Concursul acesta este primul la care particip. (...) Vara aceasta am fost în Maramureş. Să vedem care mi-e norocul".

 

Volodimir Bondar, din Ucraina, scria: "Participarea la concurs este ca o temă de căutare. Unele întrebări îţi stârnesc curiozitatea, te determină să cauţi răspunsul, iar mulţumită Internetului ai posibilitatea nu doar să citeşti, ci să şi vezi fotografii şi imagini video. Datorită acestui concurs am aflat despre existenţa bisericilor de lemn maramureşene. Întotdeauna este interesant să descoperi ceva nou, mai ales când e vorba despre o ţară vecină. De asemenea, m-au determinat să particip la acest concurs vecinătatea regiunii mele natale cu judeţul Maramureş şi pasiunea pentru drumeţii montane. Sunt locuri de o frumuseţe rară, care merită văzute, mai ales toamna. Şi probabil că voi ajunge pe vârful Fărcău, în Munţii Rodnei, şi în zona lacului Lala Mare".

 

Christian Ghibaudo (Franţa) argumenta de ce a participat: "Ceea ce m-a determinat să particip la acest concurs este faptul că în principiu particip la toate concursurile organizate de RRI. Sunt întotdeauna interesante, iar răspunsurile nu sunt greu de găsit, dat fiind că ascult RRI în mod regulat. Vă ascult pe unde scurte sau adeseori online, pentru că e foarte uşor; la mine se aude foarte bine emisia pe unde scurte, atât la prânz, cât şi la sfârşitul după-amiezei. Desigur, pe Internet este şi mai uşor, şi se aude foarte bine. În plus, este foarte uşor să navighezi pe site-ul dvs. Din ce în ce mai mult, sunt materiale şi emisiuni care rămân pe site timp de mai multe săptămâni. Acest lucru este foarte util când nu ai timp să asculţi emisiunea în întregime. Este o metodă bună ca să nu ratezi rubricile preferate. Şi mai sunt şi reţelele de socializare (mai ales Facebook), unde emisiunile sunt mereu actualizate. Tema acestui concurs are un aspect deosebit pentru mine. În 2001, am câştigat un concurs organizat de RRI, iar premiul a fost o călătorie în Maramureş. Încă îmi aduc aminte foarte bine această călătorie, care a fost pentru mine prima în România. Însemna ceva pentru mine, pentru că la începutul mileniului, România nu avea întotdeauna o presă favorabilă în Franţa, deci am fost foarte bucuros să o cunosc. Îmi amintesc foarte bine de această călătorie, cu atât mai mult cu cât am fost primit la aeroport de Ileana şi Andrei. După aceea, timp de aproape o săptamână, am descoperit această regiune foarte frumoasă, departe de agitaţia din Bucureşti!"

 

Tot din Franţa ne-a scris Bernard Launay: "Îmi place mult să particip la concursurile voastre pentru că acest lucru îmi permite să mă documentez pentru a cunoaşte şi mai bine ţara dvs. În plus, îmi face plăcere să primesc acele câteva amintiri din partea dvs. Apoi, aceste concursuri stau dovadă a dinamismului postului dvs. de radio, un dinamism pe care doresc neapărat să îl susţin. Este o mare bucurie pentru mine să vă regasesc pe unde în fiecare zi, la fiecare emisiune: călătoresc, mă cultiv, descopăr... La ora actuală mi se pare foarte important să avem legături şi mai strânse între ţările noastre, iar acest lucru se face prin cunoaştere. Aşadar, promovez România ori de câte ori am ocazia, pentru că mi-ar plăcea ca şi persoanele din jurul meu să cunoască ţara dvs. şi să decidă să o viziteze. Încerc, într-un fel, să fiu 'ambasadorul' României... şi, mai ales, să nu opriţi niciodată emisiunile voastre!"

 

Ernesto Gandini, din Italia, a argumentat: "Îmi place să îmi însuşesc culturi şi stiluri de viaţă din alte ţări prin intermediul programelor de radio şi televiziune. La Radio România Internaţional prefer emisiunile care tratează subiecte legate de istorie şi cultură, pentru că mă ajută să înţeleg un mod de viaţă, dar şi să văd diferenţele faţă de ceea ce avem aici, în Italia. Cu cât cunoaştem mai bine alte culturi, cu atât ne e mai uşor să îndepărtăm acele câteva bariere care astăzi, din păcate, încă ne despart."

 

Tot din Italia ne scria Stefano Citterio: "Particip pentru a nu ştiu câta oară la un concurs lansat de Radio România Internaţional, nu numai din pasiune pentru România şi emisiunile voastre, dar şi pentru faptul că în zona şi în localitatea în care locuiesc sunt şi foarte mulţi români sosiţi din Maramureş. Anul trecut i-am predat lecţii unui băieţel din Baia Mare, care se numeşte David. Maramureşul este una dintre puţinele regiuni din România pe care nu le-am vizitat".

 

Juan Pablo Caja, din Spania, ne-a explicat: "Ascult RRI din curiozitate: sunt pasionat de emisiunile de radio şi am acasă diferite receptoare pentru a recepţiona posturile de radio care transmit pe unde scurte. Am avut norocul să călătoresc de două ori la Bucureşti, din motive de serviciu, şi acest lucru mi-a trezit curiozitatea de a cunoaşte mai bine oraşul şi ţara. Am participat la acest concurs deoarece mi s-au părut foarte interesante informaţiile despre zona Maramureş".

 

10 Premii I au revenit următorilor ascultători sau internauţi: compatriotul nostru Ivan Klein, din SUA, Miodrag Ristici, din Serbia, Bernd Seiser, din Germania, Mohamed El-Sayed Abdel Rahim, din Egipt, Volodimir Gudzenko, din Rusia, care a scris Secţiei Ucrainene, Giorgio Rapisarda, din Italia, Ivan Lebedev, din Rusia, Oscar Castillo Cabrera, din Peru, Jaydeep Chakrabarty şi Naved Raiyan, ambii din India.

 

Volodimir Gudzenko, din Rusia, care a scris Secţiei Ucrainene, ne-a transmis: "M-a determint să particip la acest concurs dorinţa de a afla mai multe despre România - ţara visurilor mele, ţara pe care mi-ar plăcea să o vizitez din nou. Dar şi dorinţa puternică de a înţelege mai bine Maramureşul - regiunea unde locuiesc mulţi conaţionali de-ai mei ucraineni, Maramureşul, despre care am auzit şi am citit foarte multe lucruri deosebite".

 

Compatriotul nostru Ivan Klein, din SUA, argumenta răspunsul: «Ascult emisiunile RRI pe telefonul mobil. Sunt plecat din ţară din 1975 şi mă interesează ce se întâmplă în ţară. Fiind născut la Sighet, acest concurs mi s-a părut interesant. Vreau să vă felicit pentru emisiunile foarte variate şi interesante pe care le ascult cu plăcere. Mult succes în continuare». 

 

Giorgio Rapisarda, din Italia, a transmis următorul mesaj: "Am participat la acest concurs deoarece de vreo doi ani îmi doresc să vizitez România. Am 21 de ani şi m-am apropiat de ţara voastră în primul rând ascultând muzică românească. Până în 2014, singura melodie în limba română pe care o cunoşteam era eterna "Dragoste din tei" a grupului O-Zone din Republica Moldova. După aceea, am descoperit şi alte melodii de succes, aşa că de peste trei ani ascult mai mult muzică românească decât italiană. Îmi plac mai ales genurile pop şi rap. Formaţia mea preferată este Carla's Dreams, dar ascult cu plăcere şi Jo, Inna, Delia, Elena, Doddy, Puya, Smiley şi mulţi alţii. Mi-aş dori să vizitez România şi pentru a-i putea admira "pe viu" peisajele. Urmărind hashtag-ul "visitRomania", am vazut fotografii splendide, pe care vreau să le fac şi eu. În sfârşit, dacă ar trebui să aleg o persoană care să mă însoţească în România, aceea ar fi mama mea, care are anumite prejudecăţi despre ţara voastră. Cu siguranţă, un sejur în frumoasa Românie i-ar schimba percepţia."

 

Oscar Castillo Cabrera, din Peru, afirma: "Ceea ce mă motivează să particip la concursurile organizate de RRI este oportunitatea de a cunoaşte cultura şi civilizaţia unei ţări cu origini latine, care s-a dezvoltat într-o vecinătate slavă.  Ascult programele postului RRI pentru a fi la curent cu actualitatea din România". 

 

Miodrag Ristici, din Serbia, a scris: "Stimaţi ziarişti, întotdeauna urmăresc cu atenţie ştirile din România şi lume, pe care le emiteţi zilnic. Este interesant ca dintr-o ţară vecină  atât de apropiată geografic, precum e România, să auzi care sunt evenimentele marcante ale zilei sau săptămânii, conform alegerii dvs. Este util de aflat care sunt locurile turistice şi ofertele unei ţări atât de frumoase ca a dvs. Prin intermediul emisiunilor radio am aflat multe despre posibilităţile de tratament în staţiunile balneo-climaterice din România, căci până de curând aveam informaţii vagi despre acest subiect. Bineînţeles că sunt întotdeauna foarte interesat de muzica românească, performanţele industriei auto, bogata ofertă  turistică sau concursurile cu premii".

 

9 Premii Speciale au revenit următorilor ascultători sau Internet useri: Fan Hongjie, din China, Idriss Bououdina, din Maroc, Jean Marc Olry, din Franţa, Giovanni Alotto, din Italia, Nicolai Loghinov, din Rusia, Adriel  Amaya  Armas, din Cuba, Alan Gale, Marea Britanie, Ashik Eqbal Tokon, Bangladesh, şi Christer Brunstrom, din Suedia, care a scris Secţiei Engleze.  

 

Fan Hongjie, din China, mărturisea: "Vizitând pagina de web a RRI am aflat că aţi început un nou concurs şi am fost peste măsură de bucuros. De fiecare dată când particip la concursurile de cultură generală ale RRI am o nouă ocazie de a învăţa lucruri noi legate de România. Astăzi, România are un loc aparte în sufletul meu. În memoria copilăriei mele s-a sădit o rădăcină adâncă. (...) Te iubesc din adâncul sufletului, România !"

 

Jean Marc Olry, din Franţa, a oferit următoarea argumentaţie: "Mai mulţi factori au favorizat participarea mea la concurs. În primul rând, emisiunile RRI vorbesc adesea despre Maramureş. Am ascultat de asemenea un CD al lui Dumitru Fărcaş, pe care am regăsit câteva bijuterii muzicale ale acestei regiuni. Și, apoi, a mai fost şi filmul «Wild Carpathia», pe care l-am văzut cu gazdele mele din Târgu Jiu (când am vizitat oraşul în calitate de câştigător al unui alt concurs al RRI). O mare parte a filmului era dedicată Maramureşului. Frumuseţea peisajelor, tradiţiile evocate.... Cum să nu participi la concurs, înainte da a vizita această zonă? În acelaşi timp, emisiunile voastre sunt interesante, variate şi uneori foarte curajoase prin temele abordate. Echipa este foarte amabilă şi apropiată de ascultători, în ciuda celor 2000 de kilometri care ne separă. Punctele voastre de vedere, uneori diferite de ale noastre, ne permit să ne deschidem sufletul şi să înţelegem lucrurile privindu-le dinspre Est".

 

Giovanni Alotto, din Italia, ne scria: "De 5 ani ascult posturile Radio România, aşa încât am învăţat puţin şi limba română, în care am dorit să şi răspund la întrebările acestui concurs. Din momentul în care, cu câţiva ani în urmă, am văzut câteva fotografii din galeria "Toamna în Maramureş" de Cătălin Enache, m-am îndrăgostit de acel loc frumos, şi de toate bisericile de lemn, care sunt adevărate opere de artă. Din acest motiv, am decis să particip la concursul "Maramureş - cultură şi tradiţii în inima Europei". Doresc, de asemenea, să amintesc de "Mocăniţa": acest tren aduce un omagiu stilului dumneavoastră de a menţine legătura între o parte a trecutului şi prezent."

 

Nicolai Loghinov, din Rusia, a transmis următorul răspuns: "În anul 2007 am câştigat un concurs la RRI dedicat oraşului Sibiu, care era Capitala culturală europeană a anului şi această experienţă m-a marcat pentru toată viaţa. Iar vizita la RRI şi întâlnirea cu redactorii Secţiei Ruse a fost o încununare minunată a acestei excursii. Am rămas un ascultător fidel al RRI şi particip la toate concursurile pe care le organizaţi".

 

Adriel  Amaya  Armas, din Cuba, ne-a scris: "Ce m-a motivat să particip la acest concurs? Răspunsul e foarte simplu: particip deoarece este o nouă oportunitate pentru a sprijini şi a recompensa activitatea postului de radio RRI şi doresc, de asemenea, să-i mulţumesc astfel pentru programele pe care le transmite pe unde scurte. De ce ascult RRI? Vă ascult pentru că datorită excelentelor programe pe care le realizaţi învăţ zi de zi caracteristici interesante ale frumoasei dvs. ţări. RRI este o sursă inepuizabilă de informaţii".

 

Alan Gale, din Marea Britanie, ne scria: "Cu o asemenea listă de locuri fantastice cine n-ar vrea să viziteze Maramureşul? Recunosc că, dat fiind faptul că celălalt hobby al meu este fotografia, aş fi cu siguranţă în elementul meu într-un loc atât de 'fotogenic', mai ales că acolo e şi 'Mocăniţa'. Deoarece s-ar putea să treacă mult timp până voi putea ajunge acolo, singurul lucru pe care-l pot face e să câştig unul din premiile oferite în cadrul acestui concurs.  Îmi plac cu adevărat programele RRI şi sunt încântat să aflu că exista locuri precum acesta. Cred că Radioul este un instrument grozav prin intermediul căruia o ţară poate să-şi promoveze principalele atracţii turistice şi să-şi informeze ascultătorii despre ce are ea de oferit".  

 

Ashik Eqbal Tokon, Bangladesh, a declarat: "Radio România Internaţional este o poartă spre cunoaşterea României şi a românilor. Este de asemenea o platformă de schimburi culturale între România şi restul lumii. RRI este un ghid original care te ajută să explorezi frumuseţile ascunse, precum şi impresionanta cultura şi istorie a acestei ţări. La început Radio Bucureşti, în copilăria mea, şi acum Radio România Internaţional, m-au ajutat să descopăr România. (...) RRI este prietenul care mi-a fost mereu alături şi m-a ajutat să cunosc această  ţară şi frumuseţile ei."

 

Iar Christer Brunstrom, din Suedia, ne-a transmis: "Însuşi numele acestui judeţ, Maramureş, sună foarte plăcut. V-am auzit adesea menţionând faptul că Prinţul Charles este un vizitator frecvent al Maramureşului. Din câte înţeleg este foarte interesat de păstrarea tradiţiei arhitecturale şi a luat atitudine atunci când s-a pus problema înlocuirii frumoaselor clădiri vechi cu clădiri moderne. Sunt de accord cu el, patrimoniul cultural trebuie să rămână intact pentru ca generaţiile care vin să se bucure de el. Se pare că Maramureşul are multe elemente care trebuie să rămână intacte. Sunt un ascultător fidel al RRI încă din 1962 şi-mi plac toate activităţile care încurajează participarea ascultătorilor la programe. Aceste activităţi dovedesc grija voastră pentru ascultătorii de radio pe unde scurte, care vă rămân fideli an de an. Acest concurs oferă de asemenea multe informaţii despre ţara voastră".

 

Mulţumim tuturor celor care ne-au răspuns la întrebări şi care au argumentat ce i-a convins să participe.

 

Premiile şi menţiunile vor fi expediate prin poştă în lunile următoare şi vă rugăm să ne confirmaţi, printr-o scrisoare sau printr-un e-mail, atât primirea, cât şi conţinutul! Vă mulţumim, din nou, că v-aţi încercat şansele şi ne-aţi răspuns la concursul RRI şi vă invităm să participaţi în număr cât mai mare şi la următoarele noastre concursuri! 

 

 

 

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-21 12:15:00
Vizualizari: 753
TiparesteTipareste