Școlile în limba română din Ucraina, de interes pentru comunitatea română

Școlile în limba română din ucraina, de interes pentru comunitatea română Școlile în limba română din Ucraina trebuie să rămână de interes pentru comunitatea română de acolo.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat că obiectivul României în dialogul cu autoritățile ucrainene, în privința prezervării limbii române pentru românii din această țară, îl constituie continuarea cultivării interesului pentru limba română al membrilor comunității noastre de acolo.

 

În momentul de față, după adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului României, am început să lucrăm împreună cu Ministerul Educației Naționale și cu Ministerul Afacerilor Externe la modul de acordare a acestui pachet educațional care e adresat pentru prima dată și elevilor din învățământul preuniversitar, dar și unor stagii sceugurte de formare și atractive pentru profesori, nu doar profesori de limba română, dar și profesori care predau în limba română alte materii care în acest mod să se poată perfecționa, iar școlile în limba română din Ucraina să rămână de interes pentru comunitatea noastră de acolo și în continuare să își perfecționeze activitatea, a declarat Ministrul Păstîrnac.

 

Ea a menționat că, deocamdată, dialogul "este la un prim nivel". Obiectivul nostru este de a menține actualele școli și programele de limbă română din Ucraina și de a permite elevilor care optează pentru învățământul în limba română să continue acest program și să extindă cooperarea cu România. Aceasta, atât prin programe cu școli partenere din România sau cu școli în cae se predă limba ucraineană în România — am discutat despre acest parteneriat cu ministrul Educației din Ucraina — dar și pentru a-i încurajăm pe cei care optează în condiții extrem de dificile să continue învățământul în limba română, a mai spus Andreea Păstîrnac.

 

O serie de măsuri de sprijinire directă a etnicilor români înscriși în sistemul de învățământ ucrainean cu predare în limba română au fost stabilite în noiembrie de Guvern, la propunerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).

 

Astfel fost modificată, prin ordonanță de urgență, Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Noile reglementări consolidează cadrul legal prin care etnicii români din Ucraina să beneficieze de sprijin educațional din partea României. Măsurile propuse de MRP acționează pe două dimensiuni: sprijinirea elevilor care învață în limba română în Ucraina și susținerea profesorilor care predau discipline de studiu în limba română.

 

Pachetul de măsuri educaționale cuprinde: alocarea de burse pentru etnicii români care studiază în sistemul de învățământ de limba română din Ucraina, suplimentarea burselor alocate etnicilor români din Ucraina în sistemul de învățământ românesc și organizarea, cu sprijinul Ministerului Educației, de stagii de perfecționare pentru profesorii din școlile de limba română din Ucraina.

 

Pentru promovarea și protejarea dreptului de a studia în limba maternă, MRP va continua dialogul bilateral cu partea ucraineană și cu etnicii români din Ucraina, inclusiv prin intermediul unui mecanism de consultare din care vor face parte autoritățile centrale, locale, asociațiile românești din Ucraina, elevi eminenți, profesori.


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-09 14:08:00
Vizualizari: 836
TiparesteTipareste