Prioritatea zero rămâne situația cetățenilor români din Marea Britanie

prioritatea zero rămâne situația cetățenilor români din marea britanie Victor Negrescu, Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene: Prioritatea zero rămâne situația cetățenilor români din Marea Britanie în perspectiva continuării negocierilor privind Brexit.

Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, în contextul recomandării făcute vineri de Comisia Europeană privind trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie, că, alături de celelalte state membre, România lucrează pentru o concluzie a procesului de negociere favorabilă cetățenilor europeni din Regatul Unit. Cuvintele de ordine sunt prudența și deschiderea.

 

Ministrul Negrescu va reprezenta România la următorul Consiliu Afaceri Generale (CAG), în contextul negocierilor generate de ieșirea din UE a Marii Britanii. România este parte în acest proces, iar preocuparea ministrului este de a proteja drepturile românilor din Marea Britanie, precum și de a susține soluții care duc la consolidarea proiectului european.

 

”Există evoluții pozitive în cadrul procesului de negociere, iar situația cetățenilor români aflați pe teritoriul Marii Britanii este o prioritate zero. Comisia a asigurat în cadrul negocierilor protejarea drepturilor tuturor cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie; urmărim să obținem această garanție, care ar reprezenta un progres foarte important și un succes al negociatorilor UE. Este o veste bună pentru cetățenii români și premisa că obiectivul pentru care am luptat în această perioadă - apărarea drepturilor câștigate ale acestora - poate fi îndeplinit.

 

Atât în cadrul Consiliului Afaceri Generale, cât și la nivel de minister și Guvern, am lucrat în această perioadă și lucrăm în continuare alături de celelalte instituții pentru ca, la finalul procesului de negociere, să ne asigurăm că românii din Regatul Unit, ca și restul cetățenilor din statele UE, nu vor avea de suferit.

 

Ne-am întâlnit cu românii din Marea Britanie, am realizat consultări și dezbateri cu diverși factori pentru a găsi soluții. Procesul de negociere este unul complex și suntem pregătiți pentru orice situație care poate apărea în cadrul acestuia. Până la finalul acestui proces de negociere rămânem prudenți, dar, totodată, optimiști”, a declarat ministrul Victor Negrescu.


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-09 13:51:00
Vizualizari: 1343
TiparesteTipareste