Români în lume - 07.12.2017

români în lume - 07.12.2017 La Berlin, joi, un concert de muzică clasică cu ocazia Zilei Naţionale a României şi sărbătoririi a 100 de ani de la naşterea marelui compozitor Dinu Lipatti.

La Berlin, joi, un concert de muzică clasică cu ocazia Zilei Naţionale a României şi sărbătoririi a 100 de ani de la naşterea marelui compozitor Dinu Lipatti. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României la Berlin. Concertul este însoţit şi de o expoziţie dedicată lui Dinu Lipatti, realizată de Muzeul George Enescu din Bucureşti.


La sediul ICR Londra, publicul britanic dar şi membrii comunităţii româneşti se bucura, joi, de un duo electrizant, format din irezistibila soprană Andreea Soare, unul dintre starurile în ascensiune ale Operei Naţionale din Paris, şi tenorul Florin Guzgă de la Opera Naţională din Iaşi, una dintre cele mai bune voci ale scenei de operă autohtone. Evenimentul este parte a Seriei 'Concertelor Enescu', derulată fără întrerupere din anul 2017, şi este realizat cu sprijinul Ambasadei României la Londra. Totodată, concertul încheie manifestările dedicate Zilei Naţionale a României care a fost sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de ICR Londra şi Ambasada Română, derulate de-a lungul mai multor zile. Este vorba despre un concert de gală, denumit 'al celor trei sărbători' (Ziua Naţională, Centenarul Lipatti şi debutul Centenarului Marii Uniri), desfăşurat pe 28 noiembrie la prestigioasa Cadogan Hall. Au urmat recepţiile din 30 noiembrie şi 1 decembrie, care au pus în lumină Maramureşul istoric şi fabuloasele sale tradiţii culturale, muzicale şi culinare.


Două filme româneşti, Scris/Nescris, regia Adrian Silişteanu, şi Cutia albă, regia Mihai Păcurar au fost selectate în competiţia pentru cea mai bună producţie de scurtmetraj din cadrul secţiunii Fereastră către răsărit a Festivalului Internaţional de Filme Scurte ''Żubroffka'', care se desfăşoară în perioada 6 - 10 decembrie în Polonia. Regizorul Mihai Păcurar va fi prezent la eveniment, unde va participa la proiecţii, precum şi la întâlniri cu cineaşti din întreaga lume, informează ICR Varşovia. Regizorul Marian Crişan, câştigătorul Premiului Palme d'Or la Cannes pentru scurtmetrajul Megatron, este invitat în juriul Concursului festivalului. România este prezentă la cea de-a XII-a ediţie a festivalului şi prin secţiunea ''Mic dejun cu cinematografia românească'', care aduce laolaltă filmul şi gastronomia tradiţională. Evenimentele reunesc o prelegere despre ţara-protagonistă, degustări de produse specifice ţării respective, pregătite local sau aduse din ţară, proiecţia unui grupaj de filme de scurtmetraj, urmată de o discuţie despre filmele vizionate şi cinematografia naţională. În 2017, ţările invitate la această secţiune sunt România, Argentina şi Ucraina. Anul trecut, filmul Roxanei Stroe - O noapte în Tokoriki - a câştigat la festival premiul pentru Cel mai bun film de ficţiune.


"Ouăle lui Tarzan" de Alexandru Solomon concurează la Festivalul de filme documentare "Artdocfest" de la Moscova, care are loc în perioada 6 - 12 decembrie. Pelicula a avut premiera mondială la Festivalul de Film Transilvania (TIFF) şi a fost selectat în competiţia de documentare a Festivalului de Film de la Karlovy Vary. Documentarul lui Alexandru Solomon vorbeşte despre utopii, despre primul institut de primatologie din lume și experimentele făcute acolo, și este o dramă metaforică în care se împletesc destinele asemănătoare ale maimuţelor şi oamenilor. Filmul rulează în cinematografele româneşti din 6 octombrie.


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-07 12:13:00
Vizualizari: 597
TiparesteTipareste