Guvernul a adoptat proiectul de buget pe 2018

guvernul a adoptat proiectul de buget pe 2018 Sănătatea, Educaţia şi investiţiile sunt priorităţile Executivului de la Bucureşti, aşa cum reiese din proiectul de buget pe 2018.

Sănătatea, Educaţia şi investiţiile sunt priorităţile Executivului de la Bucureşti, reflectate în fondurile care le vor fi alocate prin proiectul de buget pe 2018, aprobat miercuri. La baza calculelor Guvernului stau o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 3,1%, un deficit bugetar de sub 3 procente din Produsul Intern Brut şi un câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei, echivalentul a aproximativ 570 de euro. 


Pentru prima dată, PIB-ul României depăşeşte 200 de miliarde de euro


Proiectul bugetar pentru anul viitor este unul bun, bazat pe cifre nicidecum optimiste, aprecia, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Mihai Tudose. Potrivit acestuia, pentru prima dată, PIB-ul României depăşeşte 200 de miliarde de euro. Mihai Tudose: "Suntem consecvenţi în privinţa priorităţilor - Sănătate, Educaţie, infrastructură. La Agricultură am alocat în plus 23,6%, agricultura fiind unul dintre principalele motoare de creştere de anul acesta." 


Mai multe detalii privitoarela ministerele care vor beneficia, în 2018, de majorări bugetare a dat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: "Ministerul Apărării Naţionale, majorare cu 11,3% faţă de anul 2017; s-a asigurat astfel alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru acest minister, asigurându-se astfel respectarea angajamentului asumat de România în relaţia cu NATO. Ministerul Educaţiei Naţionale, majorare cu 240,9%; aici vreau să menţionez că, începând cu anul 2018, din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale se vor plăti şi drepturile salariale ale personalului din învăţământul preuniversitar de stat. Ministerul Sănătăţii, majorare cu 4,6% faţă de anul 2017." 


Ministrul de Finanţe a precizat, în egală măsură, că bugetele Camerei Deputaţilor şi Administraţiei Prezidenţiale vor fi majorate cu peste 29, respectiv 20%. 


Pe de altă parte, proiectul de buget pe 2018 ţine cont de creşterea cu 9% a salariului minim şi mediu net, de majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%. Bugetul mai prevede şi creşterea cu 30 de procente,de la 1 ianuarie, a indemnizaţiei persoanelor cu dizabilităţi. În acelaşi proiect bugetar sunt prevăzute şi resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public. 


Un alt obiectiv al Guvernului pentru anul viitor îl reprezintă reducerea ratei şomajului sub 4% şi creşterea numărului de salariaţi cu normă întreagă cu peste 200 de mii de persoane. În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Cabinetul condus de Mihai Tudose şi-a propus să atragă, anul viitor, cu 32% mai multe faţă de anul acesta. Mihai Tudose: "28,4 miliarde de lei va fi ţinta de fonduri europene atrase pentru 2018. Aşa o ţintă realistă eu cred că o să o depăşim la anul, dat fiind faptul că ajunge la maturitate tot ceea ce s-a lucrat anul acesta, proiectele pe care le-am implementat." 


Proiectul de buget trebuie să treacă, acum, de Parlament şi să fie promulgat de preşedintele ţării.



www.rri.ro
Publicat: 2017-12-07 13:00:00
Vizualizari: 849
TiparesteTipareste