Continuă controversele pe legile justiţiei

continuă controversele pe legile justiţiei Parlamentul de la Bucureşti a început votarea legilor Justiţiei, motiv de ceartă între putere şi opoziţie. S-au inregistrat schimburi de replici de o virulenţă extremă între aleşii PSD şi cei ai USR

Controversatele legi ale Justiţiei, promovate de coaliţia de stânga de la putere şi criticate virulent de societatea civilă, dar şi de şefii principalelor instituţii judiciare din România, au intrat în linie dreaptă în Parlament


Camera Deputaţilor a dezbătut, într-un mod aparte, legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Şedinţa a început sobru, cu un moment de reculegere în memoria ultimului Rege al  României - Mihai, care s-a stins din viaţă, marţi, în Elveţia. Apoi au intervenit tensiunile între putere şi opoziţie, iar parlamentarii au ajuns să-şi adreseze injurii şi vorbe grele. Dezbaterea s-a transformat într-un adevărat circ,  care a culminat cu un protest spontan inedit al celor de la USR, care au luat cu asalt practic tribuna sălii de plen cu pancarte improvizate pe care scria "Hoţii!". Parlamentarii USR şi PNL susţin că PSD doreşte să subordoneze toate instituţiile statului român. Ei sunt nemulţumiţi şi de viteza cu care au loc dezbaterile şi au anunţat că vor sesiza inclusiv Curtea Constituţională. 


Cătălin Predoiu, deputat PNL: "Toată lumea vrea să se spele pe mâini de acest proiect. Întâi s-a spălat pe mâini ministrul justiţiei, acum s-a spălat pe mâini Comisia Iordache, se aruncă pisica la Senat, dar la fiecare spălare pe mâini apa devine şi mai murdară." 


Majoritatea parlamentară PSD-ALDE susţine însă că proiectul s-a aflat în dezbatere publică, iar modificările aduse sunt rezultatul consultărilor cu asociaţiile profesionale din domeniu. Alina Tănăsescu, deputat PSD: "Vă amintesc că în anul 2005 legile justiţiei au fost adoptate prin răspunderea guvernului. Niciunul din parlamentari nu a putut depune măcar un amendament." 


Singurul amendament care modifică raportul propus de comisie este cel care obligă statul să se îndrepte pentru recuperarea prejudiciului împotriva unui procuror sau judecător care a săvârşit o eroare judiciară. Se mai prevede în document că şeful statului nu poate modifica nici măcar motivat nominalizările pentru funcţiile de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în schimb îşi păstrează atribuţiile în procedura de numire a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT. Totodată, un magistrat nu va mai fi suspendat din funcţie automat atunci când este trimis în judecată. 


Dezbaterile tensionate din Parlament au fost urmate de proteste de stradă, lângă sediul legislativului. Manifestanţii contestă modificările la legea statutului magistraţilor propuse de puterea de stânga.


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-07 12:20:00
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste