UE se pregăteşte de tranziţia către uniunea energetică

ue se pregăteşte de tranziţia către uniunea energetică Tranziţia Europei către o societate cu emisii scăzute de dioxid de carbon devine noua realitate pe teritoriul UE, arată al treilea raport privind starea uniunii energetice, recent dat publicităţii.

Tranziţia Europei către o societate cu emisii scăzute de dioxid de carbon devine noua realitate pe teritoriul UE, arată al treilea raport privind starea uniunii energetice, recent dat publicităţii. Raportul trece în revistă progresele înregistrate pe parcursul ultimului an şi prezintă perspectivele pentru anul următor.


Potrivit acestuia, în prezent sunt adoptate măsuri care să sprijine o tranziţie corectă din punct de vedere social către o energie curată. Însă această tranziţie nu este posibilă fără adaptarea infrastructurii la nevoile viitorului sistem energetic. 


"S-a ajuns la niveluri record de energie obţinută din surse regenerabile, concomitent cu scăderea rapidă a costurilor", comentează Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice şi energie, atrăgând atenţia asupra importanţei infrastructurii: "Infrastructura reţelei europene trebuie să se dezvolte în aceeaşi direcţie şi cu aceeaşi viteză pentru a sprijini pe deplin această tranziţie energetică. Paşii de astăzi pentru stimularea infrastructurii energetice curate reprezintă o altă măsură importantă pentru a face sistemul nostru energetic mai durabil, mai competitiv şi mai sigur. În 2002, Consiliul European a solicitat tuturor statelor membre să atingă până în 2020 un obiectiv de interconectare de cel puţin 10% din capacitatea lor de producţie a energiei electrice instalate. Astăzi, 17 state membre au atins deja obiectivul de 10% şi se bucură de avantajele îmbunătăţirii comerţului şi reducerii preţurilor cu ridicata".


Potrivit raportului privind starea uniunii energetice, reţelele locale vor deveni tot mai importante în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europeni, care vor face treptat tranziţia către electromobilitate, către producţia descentralizată de energie şi către gestionarea cererii. S-au făcut progrese considerabile în această direcţie, dar există încă blocaje, în special în sectorul electricităţii. De aceea, Comisia Europeană a adoptat la sfârşitul lunii noiembrie o comunicare privind obiectivul de a atinge, până în 2030, o interconectare de 15 % a reţelelor de energie electrică.



www.rri.ro
Publicat: 2017-12-06 14:03:00
Vizualizari: 570
TiparesteTipareste