rescEU: un nou sistem european pentru gestionarea dezastrelor naturale

resceu: un nou sistem european pentru gestionarea dezastrelor naturale Comisia Europeană vrea să formeze o echipă specială de intervenţie în cazul dezastrelor naturale, care să colaboreze cu autorităţile statelor membre UE atunci când este nevoie.

Comisia Europeană a dezvăluit noile sale planuri ambițioase de consolidare a capacității Europei de a face față dezastrelor naturale. Iniţiativa apare în contextul înmulțirii și al caracterului tot mai complex al dezastrelor naturale care au lovit grav în ultimii ani multe țări europene. 


Un element-cheie al propunerii îl reprezintă crearea rescEU, o rezervă la nivel european de capacități de protecție civilă, incluzând avioane destinate stingerii incendiilor forestiere, pompe speciale de apă, echipe de căutare și salvare în zonele urbane, spitale de campanie și echipe medicale de intervenție în situații de urgență. Aceste capacități vor veni în completarea celor naționale și vor fi gestionate de Comisia Europeană cu scopul de a acorda asistență țărilor lovite de dezastre cum ar fi inundațiile, incendiile forestiere, cutremurele și epidemiile.


Comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a explicat în ce constă acest program: "Progamul rescEU are două direcții: în primul rând, vom avea propria noastră structură europeană capabilă să gestioneze și să răspundă dezastrelor, în al doilea rând, aceasta va funcționa ca o plasă de siguranță acolo unde resursele naționale nu fac față. Ceea ce înseamnă că nicio țară europeană nu va mai înfrunta singură dezastre precum incendii, inundații, uragane, cutremure, epidemii. Prevenirea și pregătirea pentru intervenție în caz de dezastre nu sunt cuvinte goale. Cred cu tărie că solidaritatea implică responsabilitate. Tocmai de aceea prevenirea și pregătirea pentru intervenție în caz de dezastre sunt esențiale pentru a putea răspunde prompt în fața unor calamități naturale. În acest fel le răspundem cu maximum de eficiență și minimum de birocrație cetățenilor noștri care vor mai multă solidaritate. Le răspundem nu în teorie, ci în practică, prin acțiuni concrete, care pot salva vieți și mijloace de trai." 


Numai în 2017, peste 200 de persoane și-au pierdut viața în Europa din cauza dezastrelor naturale și aproximativ un milion de hectare de pădure au fost distruse. Dezastrele naturale au însă și un impact economic considerabil. Din 1980 până în prezent, statele membre ale UE s-au confruntat cu pagube de peste 360 de miliarde de euro ca urmare a unor evenimente meteorologice și climatice extreme. 



www.rri.ro
Publicat: 2017-11-30 12:00:00
Vizualizari: 524
TiparesteTipareste