Delta Craft

delta craft Stuf, chirpici, piele argăsită manual sau textile cu motive deltaice sunt promovate printr-un proiect care îşi propune încurajarea tradiţiilor şi meşteşugurilor din zone îndepărtate ale Deltei Dunării.

Stuf, chirpici, piele argăsită manual sau textile cu motive deltaice sunt promovate printr-un proiect care îşi propune încurajarea tradiţiilor şi meşteşugurilor din zone îndepărtate ale Deltei Dunării.


Oana Neneciu, director executiv în cadrul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, ne-a spus istoria acestui proiect: "Deltacraft a pornit în anul 2015 când ne-am gândit că ne-am dori foarte tare să punem în evidenţă şi poate chiar să revitalizăm meşteşugurile din Delta Dunării, un spaţiu în care noi desfăşurăm proiecte de mai bine de 7 ani. Aceste meşteşuguri sunt păstrate foarte puţin şi de foarte puţini oameni şi am considerat că ar fi nevoie de un suflu nou, pentru ca să le aducem în contemporaneitate, astfel încât am lucrat cu trei designeri, care împreună cu zece meşteri au făcut prima colecţie Delta Craft, o colecţie de obiecte de design şi de artă."


În cadrul proiectului "Delta Craft", cei implicaţi au analizat mai resursele şi s-au decis să utilizeze materialele existente în deltă, materiale naturale cu care meşterii chiar lucrează, cum ar fi papura şi chirpiciul, pământul sau nisipul. Apoi au studiat obiceiurile, tradiţiile şi felul în care se comportă oamenii în gospodării, felul în care le organizează, pentru ca mai apoi să caute simbolurile tradiţionale, păstrate din generaţie în generaţie şi care încă sunt prezente în casele oamenilor din Deltă. A apărut astfel o colecţie integrată, pe care Oana Neneciu ne-a descris-o: "Astfel că au apărut: o masă din chirpici, o instalaţie din papură cu lemn, care este un soi de paravan de despărţit spaţiile, şosete, aşternuturi care au preluat din simbolurile străvechi pe care le-am găsit, un scaun făcut din piele argăsită manual, lucrat cu un pielar din zonă, o bancă făcută dintr-un buştean salvat din apă. Toate obiectele se găsesc pe site-ul de promovare a proiectului."


Prin participarea la acest proiect, meşteşugarii au îmbinat cunoştinţele transmise din generaţie în generaţie cu fantezia designerilor, realizând creaţii meticulos construite. Designerii şi meşteşugarii au lucrat împreună, influenţându-se unii pe ceilalţi, experimentând cu materiale pe care nu le-au mai folosit niciodată.


Obiectele primei colecţii sunt ilustrative pentru tehnicile meşteşugăreşti uzuale. Acestea sunt lucrate din resurse naturale locale: pământul, pentru o masă, piatră pentru filtru de apă, lemn pentru o bancă, piele pentru un scaun şi papura pentru un paravan. Ele dovedesc fie un stil de viaţă sustenabil, ca de exemplu "instalaţia plasă de pescuit" folosită pentru procurarea hranei, fie puterea tradiţiei prin "instalaţia ciucuri de cai" şi explorează memoria locului, prin obiecte precum lada de zestre din Deltă sau şosetele brodate.


Iar colecţia a fost continuată: "Am încercat să facem nişte obiecte vandabile, care să poată fi promovate şi vândute pe piaţa urbană din România şi din afară. Am lucrat cu alţi trei designeri şi cu trei meşteşugari, pe piele, împletit papură şi preluarea meşteşugului de bătut stuful pe case, care a fost transformat de designeri şi a apărut o serie de obiecte făcute din stuf. Ne-au ieşit nişte miniserii cuprinzând: o geantă a pielarului, făcută din piele cu ţinte, cu preluarea meşteşugului de construire a harnaşamentelor pentru cai, un harnaşament făcut pentru oameni, în care poţi pune coşul de picnic şi păturica pentru a pleca la plimbare, un coş împletit din papură cu accesorii din piele, cu mânere de piele şi un şal care preia din motivele valurilor de la Letea, pentru că acolo ne-am făcut noi tabăra de creaţie şi am dus designerii şi meşterii."


Colecţia exprimă conceptul de trecere, de tranziţie prin aplicarea tehnicilor meşteşugăreşti tradiţionale cu o preocupare pentru utilitatea contemporană, evoluând într-o estetică ce rezonează atât cu înţelepciunea străveche, cât şi cu stilul de viaţă actual. Oana Neneciu: "Ideea noastră ar fi să creăm un portofoliu de produse din ce în ce mai mare pe care să le oferim meşterilor cu care lucrăm o alternativă de a câştiga bani din activitatea lor, de a-şi face microafaceri poate. Ne gândim în viitor şi la un concurs de design, pentru că deja sunt foarte mulţi designeri români interesaţi de genul acesta de proiect, şi ne gândim la un concurs şi la noi produse, desigur. Nu ne oprim. Ideea a fost să aducem aceste meşteşuguri în contemporaneitate printr-un design de obiect modern. Designerii cu care am lucrat în acest an sunt Dragoş Motică, Magda Vieriu şi Ana Botezatu, designeri tineri, foarte talentaţi, iar meşterii sunt Florian Toma, care lucrează piele de la cinci ani, iar acum are 35, din Agighiol, doamna Florica Arion, care împleteşte coşuri superbe din papură, la 65 de ani, iar din Letea, am lucrat cu Petre Crismschi, unul dintre cei mai buni meşteri la bătutul stufului pe case."


Proiectul a fost gândit şi implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu KraftMade şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" din Tulcea. Iar lucrările rezultate pot fi vizionate şi cumpărate de pe site-ul proiectului, unde pot fi văzute şi imagini şi filme realizate în cadrul diverselor evenimente de promovare. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-12-03 10:14:00
Vizualizari: 873
TiparesteTipareste