Noi norme extind standardele de comercializare pentru ouă

noi norme extind standardele de comercializare pentru ouă Producătorii de ouă provenite de la păsări crescute în aer liber vor putea să își comercializeze produsele ca atare, chiar dacă găinile lor au acces limitat la circulația în aer liber

Producătorii de ouă provenite de la păsări crescute în aer liber vor putea să își comercializeze produsele ca atare, chiar dacă găinile lor au acces limitat la circulația în aer liber din cauza focarelor de gripă aviară ca urmare a modificărilor ulterioare ale standardelor de comercializare a ouălor din UE.


Un standard inițial la nivelul întregii UE din 2008 a permis producătorilor de ouă să continue să comercializeze produsele, chiar dacă găinile lor nu aveau acces în aer liber timp de până la 12 săptămâni. Ultima modificare, care intră în vigoare la 25 noiembrie 2017, va prelungi această perioadă la 16 săptămâni.


În legătură cu această noua măsură a Comisiei, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), profesor universitar Ilie Van, a declarat: "Este vorba de găinile care sunt crescute în aer liber, care pentru a fi recunoscute ca găini crescute în aer liber și să scrie pe etichetă acest lucru, aveau posibilitatea să țină găinile închise în adăpost timp de 12 săptămâni pe an. Întrucât anul trecut a evoluat gripa aviară în toată Europa și aceste 12 săptămâni s-au  în dovedit insuficiente, la solicitarea statelor membre, Comisia Europeană a prelungit perioada de păstrare a găinilor, în situații de focar de gripă aviară, de la 12 săptămâni la 16 săptămâni. Deci, astăzi, fermierii care produc sau cresc găini aer liber, pot să țină găinile închise timp de 16 săptămâni fără să se modifice calitatea oului pentru piață. Adică, să scrie etichetă de la găini crescute în aer liber".


Odată cu probabilitatea apariției viitoarelor focare de gripă aviară în viitor și în urma discuțiilor cu autoritățile statelor membre și cu părțile interesate din industrie, s-a luat decizia de a prelungi perioada de la 12 la 16 săptămâni.


Restricțiile împotriva gripei aviare impuse în 2016/17 au avut un impact deosebit de grav în Germania, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Franța și Irlanda.


www.rri.ro
Publicat: 2017-11-24 14:12:00
Vizualizari: 687
TiparesteTipareste