Concurenţa şi competitivitatea în mandatul României ca preşedinte UE

concurenţa şi competitivitatea în mandatul româniei ca preşedinte ue Victor Negrescu: „Tematici precum concurența, competitivitatea și competiția echitabilă, în interesul cetățeanului, se vor afla pe agenda de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“

„Teme precum consolidarea competitivității și creșterea bunăstării consumatorilor, dar și alte subiecte de interes public, care sunt în același timp și priorități la nivelul întregii Uniuni Europene, vor oferi Consiliului Concurenței din România un rol important pe perioada exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene“, spune ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.

 

Ministrul social-democrat  a participat joi, la conferința internațională „Concurenţa 2.0 – Evoluţia concurenţei în sectoare cheie“, eveniment organizat de Consiliul Concurenței din România. În cadrul conferinţei, Negrescu a subliniat faptul că legislația națională în domeniul concurenței este armonizată cu acquis-ul comunitar, iar politica Uniunii Europene în ceea ce privește competiția a contribuit atât la revirimentul economiei, după anii de criză, cât și la restabilirea încrederii consumatorilor în mecanismele europene.

 

„Piața concurențială funcționează în interesul cetățeanului, atunci când este corect reglementată, fiind centrată pe nevoia de a acoperi nevoile tuturor participanților la procesul economic. Tematici precum concurența, competitivitatea și competiția echitabilă reprezintă subiecte din ce în ce mai importante pe agenda europeană. Acțiunile anti-cartel aduc, în medie, o economie de peste un miliard  de euro pe an, în plan european, în timp ce economiile generate de intervenția privind fuziunile se ridică la aproape trei miliarde de euro“, a declarat Victor Negrescu.

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a menționat, totodată, că asigurarea unei competiții libere și a unei piețe eficiente, în beneficiul consumatorului, a constituit o preocupare centrală la nivel european încă în perioada de început a construcției care a dat naștere Uniunii Europene. Oficialul a evocat și liniile de abordare a mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, amintind, în context, că procesul de stabilire a priorităților pe care țara noastră le va aduce în atenția statelor membre și a instituțiilor europene, în primul semestru al anului 2019, nu se va desfășura doar la nivelul instituțiilor publice, ci va implica toți actorii relevanți din societate.

 

La evenimentul găzduit de Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“ din București au mai participat reprezentanţi atât ai unor organisme internaţionale (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, autoritatea de concurenţă din Serbia, Direcţia Generală de Concurenţă a Comisiei Europene), ai Parlamentului, Guvernului, ai autorităţilor publice, precum și ai mediului de afaceri, ai mediul juridic şi mediului academic, respectiv exponenți ai societății civile și ai mass-media.

 

„Teme precum consolidarea competitivității și creșterea bunăstării consumatorilor, dar și alte subiecte de interes public, care sunt în același timp și priorități la nivelul întregii Uniuni Europene, vor oferi Consiliului Concurenței din România un rol important pe perioada exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene“, a declarat Victor Negrescu.

 


www.rri.ro
Publicat: 2017-11-24 12:01:00
Vizualizari: 617
TiparesteTipareste