Un nou dosar penal pentru liderul PSD

un nou dosar penal pentru liderul psd Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie într-un dosar ce priveşte utilizarea de fonduri europene. Anunţul a fost făcut, luni, de DNA, şi a fost urmat de replica celui vizat, care susţine că este nevinovat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor de la Bucureşti, Liviu Dragnea, liderul celui mai puternic partid din binomul PSD – ALDE aflat la putere, trebuie să răspundă în faţa justiţiei pentru un nou dosar penal. Procurorii anticorupţie îl acuză de constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri europene, fapte pe care le-ar fi săvârşit la începutul anilor 2000, când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Dosarul, a precizat DNA, s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului european antifraudă (OLAF) transmise în septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene. Grupul infracţional pe care l-ar fi iniţiat acţionează şi în prezent şi din el au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri, mai afirmă DNA. Prejudiciul este estimat la 21 de milioane de euro, iar banii ar trebui recuperaţi, consideră Oficiul European Antifraudă.

 

Liderul PSD neagă faptele care i se impută şi spune că se bucură nu doar de susţinerea colegilor din PSD, dar şi de cea a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Liviu Dragnea: „Resping categoric toate acuzaţiile. Ceea ce spun de ani de zile şi anume că nu am legături financiare, patrimoniale cu acea societate comercială, menţin. În rest, o să vedem în perioada următoare pe ce se bazează aceste afirmaţii. Am avut o discuţie astăzi de dimineaţă cu domnul Tăriceanu, m-a sunat după ce am ajuns la Camera Deputaţilor şi mi-a cerut, mi-a zis să rămân în continuare pe poziţie şi să ne continuăm coaliţia. Eu cred că nu este afectată. Sunt afectat eu.”

 

Dar şi imaginea Parlamentului, cred PNL şi USR, de opoziţie, care îi cer lui Dragnea să demisioneze din funcţia de preşedinte ale camerei  din cauza problemelor pe care le are în justiţie. Pe numele lui mai există un dosar care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu, într-un caz privind angajari fictive la o instituţie publică din fostul său fief Teleorman.

 

Saga penală a liderului social-democrat a început cu celebrul dosar al referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui de atunci, Traian Băsescu. Liviu Dragnea a fost condamnat, in 2016, la doi ani cu suspendare în acel dosar fiindcă i-a indemnat pe reprezentanţii PSD din teritoriu să scoată ilegal oameni la vot, pentru ca referendumul să fie validat. În pofida eforturilor sale, pe care justiţia le-a calificat ca frauduloase, tentativa de demitere a eşuat din cauza lipsei de cvorum.

 

Pe de altă parte, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc un nou termen în procesul liderului PNL, Ludovic Orban, achitat în primă instanţă de acuzaţia că şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite, mai exact 50.000 de euro de la un om de afaceri, ca sprijin pentru campania electorală de la alegerile locale. Au fost audiaţi ca martori patronii a două televiziuni, care au arătat că nu au discutat niciodată cu Orban despre sume de bani pentru finanţarea campaniei electorale.

 

Liviu Dragnea nu este, aşadar, singurul lider politic cercetat pentru presupusă coliziunea cu legea. El se distinge, totuşi, prin insistenţa cu care acuză forţe oculte că îi fabrică dosare pentru a lovi în el personal,  în partidul pe care îl conduce şi în guvernul pe care îl controlează politic.


www.rri.ro
Publicat: 2017-11-14 11:12:00
Vizualizari: 638
TiparesteTipareste