Bucate de Lăsata Secului

bucate de lăsata secului Peste câteva zile se va intra în postul Crăciunului, iar acest lucru este marcat printr-o reunire a familiei, la masa de Lăsata Secului.

Peste câteva zile se va intra în postul Crăciunului, iar acest lucru este marcat printr-o reunire a familiei, la masa de Lăsata Secului. Conform tradiţiei, copiii îşi vizitează părinţii sau rudele mai în vârstă, iar finii trebuie să îi viziteze pe naşi. Există multe obiceiuri, foarte multe superstiţii, dar şi o masă cu multe preparate.


Pe masă se întinde o faţă albă, iar pe mijloc este aşezată o pâine coaptă în casă şi sare, simbol al ospitalităţii. Invitaţii trebuie să rupă din pâine şi să o guste după ce au dat-o prin sare. Masa de Lăsata Secului este alcătuită din aperitive, ciorbe, preparate din carne, sarmale, friptură de pasăre, plăcinte cu bânză, dovleac şi mere. De asemenea, trebuie servită ţuica din noua recoltă, precum şi vinul care tocmai s-a limpezit. La alcătuirea meniului se ţine cont de preferinţele invitaţilor şi de tradiţiile gastronomice locale şi regionale. Astfel în Transilvania şi în Maramureş sunt multe preparate cu carne de porc. În toate regiunile României, pe masa de Lăsata Secului ar trebui să fie sarmale. În mod obişnuit se fac cu carne de porc însă, de Lăsata Secului, mesenii ar trebui să consume şi carne de pasăre deoarece există superstiţia că în acest fel pot fi evitate cheltuielile neprevăzute. 


Există o soluţie pentru a gusta şi carne de porc, şi de pasăre, ba chiar şi de vită, iar aceasta ar fi sarmalele în cuib. Folosim ca înveliş foi de varză, dulce sau acră, foi cărora le îndepărtăm cotoarele. Avem nevoie de un kg de carne de porc, de 2...3 cepe, de pastă de roşii, de o cană de orez, de câteva boabe de piper negru, de două frunze de dafin şi de două felii de pâine cu coajă, înmuiate în apă şi stoarse bine. Trecem prin maşina de tocat carnea de porc, ceapa şi feliile de pâine. Amestecăm, adăugăm orezul, boabe de piper şi sare după gust. Punem umplutura pe fiecare foaie, o rulăm şi obţinem astfel sarmalele. În mod similar se poate face umplutură cu carne de viţel, cu carne de miel, cu carne de pasăre, pui sau gâscă şi cu ciuperci. Obţinem, deci, 5 amestecuri diferite şi 5 feluri de sarmale. Aceste sarmale diferite sunt puse, câte una din fiecare într-o foaie de varză mai mare şi obţinem aşa-numitul cuib.


O altă variantă de sarmale în cuib este cea în care folosim doar carne de porc. Acestea sarmale, mici ca dimensiune, sunt puse  într-o foaie de varză ceva mai mare, în interiorul căreia strecurăm şi câteva felii de cârnat afumat. Foaia de varză se strânge ca o sarma uriaşă şi se pune într-un vas la baza căruia punem şi nişte varză tocată. Printre sarmale se pun crenguţe de cimbru. Cuiburile de sărmăluţe se pun la fiert în apă în care am adăugat bulion sau suc de roşii, iar apoi se lasă la cuptor să scadă. Pot fi servite cu smântâmă şi cu mămăligă, alături de un pahar de vin.


www.rri.ro
Publicat: 2017-11-11 13:21:00
Vizualizari: 748
TiparesteTipareste