Iniţiative pentru românii din afara ţării

iniţiative pentru românii din afara ţării Până la sfârşitul anului, va fi lansată o platformă online care va conţine informaţii despre drepturile lucrătorilor detaşaţi în străinătate.

Românii care sunt detaşaţi la muncă în străinătate vor avea la dispoziţie, până la sfârşitul anului, o platformă online care va conţine informaţii despre drepturile pe care le au. Este vorba despre un proiect finanţat cu fonduri europene şi în care Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative este cobeneficiar, alături de alte universităţi şi instituţii publice din nouă state europene. Platforma va conţine materiale de informare în 11 limbi. 


Ofiţerul de proiect din cadrul SNSPA, Sonia Dragomir, vorbeşte despre problemele cu care se confruntă lucrătorii detaşaţi. Sonia Dragomir: "Începând de la primirea salariului, sau, mai exact, forma în care le este dat salariul, la condiţiile de muncă precare, la faptul că nu li se face un instructaj în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă pentru posturile pe care le ocupă în străinătate. Apoi, sunt, de asemenea, şi barierele lingvistice. Ei, de regulă, lucrează în ţări a căror limbă nu o cunosc şi rareori se întâmplă să aibă la dispoziţie un consilier care să faciliteze comunicarea cu angajatorul. Dar, în cele mai multe cazuri, organizaţii non-guvernamentale sau uniuni sindicale ajung să le sară în ajutor."


Aproximativ 35% din populaţia activă a României a plecat, în ultimii zece ani, să lucreze în străinătate, a informat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Potrivit lui, găsirea unor soluţii de oprire a acestei migraţii este unul dintre cele 17 obiective principale ale Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă, care are nevoie de o revizuire. În acest scop, ar trebui înfiinţate nuclee de dezvoltare durabilă la nivelul ministerelor, mai spune oficialul. Laszlo Borbely: "Tot ceea ce există într-o societate sunt cuprinse în aceste 17 obiective. Sunt şi probleme sociale, sunt şi probleme economice, sunt de toate felurile. Chiar dacă pare complicat, cu cele 17 obiective şi 169 de ţinte, cu 244 de indicatori definiţi de ONU, se pot face lucruri foarte utile pentru comunităţi mai mici sau mai mari."


Cel mai recent studiu despre diaspora românească, comandat de RePatriot şi realizat de Open-i Research, arată ca 57% dintre românii emigraţi vor să se întoarcă în ţară. Totodată, 56% dintre românii emigraţi vor să investească în România, însă principala lor barieră este corupţia din ţară şi clasa politică. 


Pe de altă parte, 43% dintre românii din diaspora estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăţi în România, iar 26% cred că lucrurile se vor înrăutăţi - mai arată studiul.www.rri.ro
Publicat: 2017-10-12 12:20:00
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste