Caraibe – Condiții meteorologice severe cauzate de uraganului Maria

caraibe – condiții meteorologice severe cauzate de uraganului maria Trei zile de precipitații și inundaţii cauzate de ciclonul tropical Maria în Caraibe

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Caraibe că, în conformitate cu informările autorităţilor meteorologice specializate, se prefigurează, pentru perioada 18 – 20 septembrie 2017, precipitații și inundaţii cauzate de ciclonul tropical MARIA, care continuă să se deplaseze spre vest-nord-vest, crescând în intensitate. La 18 septembrie 2017, centrul său se situa la 135 km de Barbados și 260 km de Dominica, având o viteză maximă susținută a vântului de aproximativ 150 km / h (caracteristic pentru uragan de nivel 1, pe o scară de la 1 la 5) şi îndreptându-se către aceleași insule afectate de uraganele „Irma” şi „Jose”.

 

Începând cu seara zilei de 18 septembrie 2017, traseul ciclonului MARIA indică deplasarea centrului său peste insulele Leeward, crescând în continuare ca intensitate cu unele caracteristici de uragan de nivel 1, apoi va ajunge pe coasta Dominicană, deja ca un uragan de nivel 2, înainte de a se deplasa spre Puerto Rico. Totodată, ploaia puternică, vânturi intense și valuri mari ar putea afecta Insulele Leeward, Insulele Windward și Puerto Rico.

 

Este în vigoare un avertisment privind uraganul „Maria” pentru Guadelupa, Dominica, St. Kitts, Nevis, Montserrat și Martinica. Un avertisment privind furtunile tropicale este valabil și pentru Antigua și Barbuda, Saba și Sf. Eustatie și Sf. Lucia.

 

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să renunțe la deplasarea către aceste zone, iar, pentru cei prezenți în areal, să acorde maximă atenţie anunţurilor autorităţilor locale. De asemenea, persoanele care au cunoştinţă despre cetăţeni români aflaţi în stare de dificultate ca urmare a acestor condiţii speciale sunt rugate să contacteze Ambasadele României la Bogota, Ciudad de Mexico, Haga, Londra, Paris și Washington, pentru acordarea asistenţei necesare, în coordonare cu autorităţile locale. În cazul declanşării alarmei locale (prin posturi locale de radio sau telefoane mobile), este obligatorie adăpostirea de urgenţă în locuri rezistente la vânt.

 

Comunicat MAE


www.rri.ro
Publicat: 2017-09-18 18:31:00
Vizualizari: 808
TiparesteTipareste