MAE: Repatrierea unui grup de cetățeni români din Siria prin Republica Libaneză

mae: repatrierea unui grup de cetățeni români din siria prin republica libaneză În urma demersurilor complexe susținute la nivelul Celulei de Criză a MAE, au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Siria a unui grup de 5 cetățeni români și un cetățean sirian membru de familie al acestora.

În urma demersurilor complexe susținute la nivelul Celulei de Criză a MAE, au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Siria a unui grup de 5 cetățeni români și un cetățean sirian membru de familie al acestora, informează Ministerul Afacerilor Externe.


Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadelor  României la Damasc și  Beirut și suportul susținut al Organizației Internaționale pentru Migrație.


În cadrul procedurii de repatriere, o echipă consulară mobilă din cadrul misiunii diplomatice române la Beirut s-a deplasat în punctul de trecere a frontierei siriene, pentru a asigura asistența și protecția consulară necesare.


Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a suportat în întregime costurile aferente eliberării vizelor pentru fiecare cetățean repatriat, în vederea intrării acestora pe teritoriul Republicii Libaneze. De asemenea, pe perioada procesului de repatriere, Ambasada României la Damasc a asigurat cazarea persoanelor repatriate.


Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.


În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistență și protecție consulară inclusiv cetățenilor din Australia, Canada, Franța, Republica Moldova și Portugalia, aflați pe teritoriul Siriei.


De la debutul operațiunilor de evacuare din Siria, (anul 2011) s-a reușit repatrierea unui număr de 735 de cetățeni români și membrii de familie ai acestora, prin intervenția directă a Ambasadelor României la Damasc si Beirut si sub coordonarea Celulei de Criză a MAE. 


Ministerul Afacerilor Externe  recomandă cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a părăsi zona și de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-și anunța prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistență și protecție consulară, de asemenea,  recomandă consultarea informațiilor furnizate atât prin intermediul aplicației "Călătorește în siguranță" ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât și al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îți poate salva viața!".


 



www.rri.ro
Publicat: 2017-09-13 19:51:00
Vizualizari: 564
TiparesteTipareste