Măgura Zimbrilor

măgura zimbrilor           Astăzi vă invităm să ne urmaţi în vestul României, într-o zonă montană, mai precis în Munţii Ţarcu - Măgura Zimbrilor

Astăzi vă invităm să ne urmaţi în vestul României, într-o zonă montană, mai precis în Munţii Ţarcu - Măgura Zimbrilor (în Carpaţii Meridionali), unde vă propunem o vizită inedită şi anume de observare a zimbrilor în mediul lor natural.


Iar dacă zona a fost la început parte dintr-un proiect de cercetare şi de repopulare cu zimbri, astăzi ea se deschide din ce în ce mai mult pentru vizitare şi observare. Vine cu detalii Oana Mondoc, specialist dezvoltare comunităţi WWF România:  "Măgura Zimbrilor este gazda unui proiect ambiţios de resălbăticire a zimbrilor, adică reintroducerea lor în mediul natural, iar proiectul acesta care a început cu patru ani în urmă, vara asta a fost reîntregit de un nou punct de infrastructură deosebit şi anume un observator de peisaj şi faună sălbatică. Acest observator întregeşte cumva experienţa de urmărire a zimbrilor liberi, pe care noi o oferim aici, care durează o zi sau două, cu cel puţin încă o zi, în care am conceput ca oaspeţii să-şi petreacă o după-amiază într-unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere, din zonă, care are o privelişte asupra celor două văi, între care cutreieră şi zimbrii şi alte animale sălbatice, nestingheriţi de om. Observatorul acesta a fost gândit exact pentru ca turiştii să poată observa cu telescopul sau cu binoclul puse la dispoziţie de noi animalele sălbatice în lumea lor."


Structura astfel realizată răspunde nevoii de a avea un spaţiu adăpostit de unde se pot observa zimbrii şi peisajul din Munţii Ţarcu, un spaţiu care să pună în valoare zona de tranziţie dintre pădure şi spaţiul deschis. Structura este formată din mai multe module cu formă triunghiulară, între care şi unul rezervat observării peisajului prin telescop, despre care vorbea şi interlocutoarea noastră, iar acoperişul în mai multe ape redă linia acoperişului unui sălaş tradiţional din zonă, din respect pentru cultura locală. Modul de realizare a pereţilor şi acoperişului, cu scânduri depărtate, facilitează integrarea structurii în natură şi creează un joc de lumini spectaculos, oglindind respect pentru natură şi peisaj.


Deşi vizitarea zonei poate fi organizată oricând, ne sunt recomandate perioadele cu vreme bună. Revine Oana Mondoc: "Vizitele de observare a zimbrilor necesită un pic de pregătire şi sunt întotdeauna ghidate de un ghid specializat de sălbăticie, parte din echipa noastră. Trebuie rezervate sau programate dinainte. Noi avem o excursie recomandată care durează două zile, o după amiază şi încă o zi de tracking pe bază de urme şi prin pădure pe urmele animalelor sălbatice şi încă o după amiază şi, în principiu, o noapte, care să implice observarea de la distanţă."


Particularizarea vizitelor se referă atât la durata şederii în zonă, cât şi la tipul de cazare, aici oaspeţii putând înopta la localnici, dar şi la corturi de campanie, chiar şi spre vârful Ţarcu (de 2.190 m), masa constând şi în picknicuri, dar şi în cine la localnici sau foc de tabără, pe munte.



www.rri.ro
Publicat: 2017-09-13 10:16:00
Vizualizari: 633
TiparesteTipareste