20 de ani de parteneriat strategic româno-american

20 de ani de parteneriat strategic româno-american                    Senatul de la Bucureşti a marcat împlinirea a două decenii de la semnarea Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite.

Stabilite în 1880, relaţiile diplomatice cu Statele Unite au fost întrerupte în 1941, reluate în 1946, şi ridicate la nivel de ambasadă în 1964. În 1993, România beneficia din partea SUA de "clauza naţiunii celei mai favorizate", iar zece ani mai târziu, Washingtonul îi acorda statutul de "economie de piaţă". 


Parteneriatul strategic dintre cele două state a fost iniţiat la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei la Bucureşti a preşedintelui american de atunci, Bill Clinton. El a reprezentat un reper esenţial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare şi administrative. 


Clasa politică din România a salutat la unison împlinirea a două decenii de la semnarea Parteneriatului strategic cu SUA, marcată, marţi, în Senat. Acesta reprezintă o recunoaştere a vocaţiei României de a participa alături de SUA la promovarea în întreaga lume a unui cadru de securitate stabil şi prielnic pentru cultura libertăţii, pentru domnia legii, pentru democraţia reprezentativă şi pentru piaţa liberă - se arată în textul declaraţiei adoptate, citită de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a vorbit şi despre contribuţia pe care foştii preşedinţi ai României, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, dar şi ceilalţi lideri politici şi-au adus-o la semnarea şi consolidarea Parteneriatului.


Călin Popescu Tăriceanu: "România era atunci într-o zonă gri din care Parteneriatul strategic cu SUA a avut menirea să o scoată şi să o repună definitiv în concernul naţiunilor democratice şi libere, pentru ca apoi să-şi poată permite atingerea celui de-al obiectiv strategic: aderarea la UE." 


Prezent la eveniment, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a amintit de încrederea pe care SUA au acordat-o României în acel moment: "Ce n-am avut în urmă cu 20 de ani şi ce am câştigat? Am câştigat garantarea securităţii naţionale de către prima putere militară a lumii a cărei credibilitate se bazează pe apărarea aliaţilor săi de orice agresiuni externe. Ce am avut şi ce am pierdut? Am pierdut solidaritatea naţională şi aceasta s-a întâmplat într-un mod aproape de neînţeles, după integrarea în NATO şi în UE." 


Marcarea a două decenii de Parteneriat strategic cu SUA reprezintă un gest corect politic şi necesar - a subliniat un alt fost preşedinte al României, Traian Băsescu: "Având acest document ca document oficial al celor două state, acesta este invocat ori de câte ori există întâlniri la nivel înalt sau la cel mai înalt nivel, pentru că această decizie politică se aşază deasupra tuturor acordurilor pe care le avem cu SUA şi este perpetuată din preşedinte în preşedinte, din administraţie în administraţie, din parlament în parlament american."


Declaraţia a fost adoptată în Senat cu unanimitate de voturi. 


www.rri.ro
Publicat: 2017-09-13 12:50:00
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste