Folosirea serviciilor de telefonie mobilă în călătorie

folosirea serviciilor de telefonie mobilă în călătorie Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii face recomandări pentru folosirea serviciilor de telefonie în călătorie,

Minutele internaţionale destinate apelurilor efectuate din România către numere din alte ţări şi apelurile în roaming internaţional sunt două servicii tarifate diferit de către furnizori de telefonie.

 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de telefonieapelurile efectuate din România către numere din alte ţări, inclusiv din Uniunea Europeană, nu trebuie confundate cu apelurile efectuate în roaming internaţional.

 

Serviciul de apeluri internaţionale le permite utilizatorilor aflaţi în România să sune, de pe telefonul fix sau mobil, către numere din alte ţări.

 

Serviciul de roaming internaţional oferă utilizatorilor posibilitatea să folosească telefonul mobil atunci când călătoresc în afara ţării şi să sune de acolo către orice destinaţie, inclusiv în România.

 

În funcţie de ţara vizitată de utilizator şi de ţara de destinaţie a apelurilor, tarifarea se face diferit.

 

Tarifarea apelurilor efectuate în roaming internaţional

Pentru apelurile efectuate în roaming în interiorul UE/SEE se aplică sistemul „roam like at home”, activat în ţările europene de la 15 iunie, şi se consumă din minutele naţionale incluse în planul tarifar din abonament sau cartelă preplătită. Aceste apeluri nu consumă din minutele internaţionale incluse în planul tarifar.

 

Fiecare furnizor de telefonie informează utilizatorul prin SMS despre tarifele care i se aplică în roaming, imediat când acesta intră într-o altă ţară.

 

Tarifarea apelurilor internaţionale

Apelurile internaţionale sunt tarifate diferit, în funcţie de reţeaua din care se apelează, fixă sau mobilă, şi de ţara de destinaţie a numerelor apelate. Exista oferte cu minute internaţionale incluse, de cele mai multe ori către numere din UE, iar acestea nu pot fi utilizate în roaming.

 

Comparatorul de oferte telecom

Pentru a face cea mai potrivită alegere a serviciilor necesare fiecărui utilizator, comparatorul de oferte telecom www.veritel.ro, pus la dispoziţie de ANCOM, analizează ofertele cu minute incluse către destinaţii internaţionale sau pentru apeluri în roaming.

 

„Roam like at home”

„Roam like at home” este expresia atribuită eliminării tarifelor de roaming din UE pentru călătorii ocazionale, care a avut loc la 15 iunie 2017. Astfel, de atunci, orice apel telefonic din Spaţiul Economic European este taxat ca şi cum ar fi apelat din ţara de origine a utilizatorului.

Spațiul Economic European (SEE) cuprinde statele membre ale Uniunii Europene (UE), la care se adaugă Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

 

De asemenea, aplicarea noilor reglementări ale tarifării serviciului de roaming „Roam like at home” face referire şi la o politică de utilizare rezonabilă a preveni folosirea abuzivă sau anormală a acestui serviciu în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României.

 


www.rri.ro
Publicat: 2017-08-12 11:19:00
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste